De overheid wil met de invoering van de wet Passend onderwijs kinderen met een extra ondersteuningsbehoefte zoveel mogelijk naar het regulier onderwijs gaan. Alleen als het echt niet anders kan, krijgen leerlingen een plek in het speciaal onderwijs. Twentse schoolbesturen voor speciaal onderwijs vinden echter dat reguliere scholen te lang wachten met doorverwijzen. Dit meldt Tubantia.
Harry Gerichhausen van ZML Twente/Oost-Gelderland en Frank de Vries van Stichting Speciaal Onderwijs Twente en Oost-Gelderland maken zich zorgen. Scholen wachten volgens hen te lang met het doorverwijzen van leerlingen naar het speciaal onderwijs en dat kan schadelijk zijn voor de kinderen, zeggen de directeuren.
Scholen hebben vaak de beste bedoelingen, weten Gerichhausen en De Vries, en blijven zo lang mogelijk proberen het kind zelf te onderwijzen. In het speciaal onderwijs stromen leerlingen daardoor op steeds latere leeftijd in. Soms pas in groep 7 of acht. Daar zit ook een financiële prikkel achter, volgens de directeuren: scholen worden voor 8500 euro per leerling gekort op hun budget wanneer zij een kind doorverwijzen naar het speciaal onderwijs.
Bij de invoering van het nieuwe onderwijsstelsel in 2014 oordeelde de minister dat de regio Twente ruim 10 miljoen euro teveel aan zorggelden kreeg. Twente moet dit bedrag in 2020 hebben ingeleverd. Als dat niet lukt zal de regio de zorggelden uit het eigen budget voor onderwijs moeten zien te halen. Door deze financiële druk is het vaak niet meer mogelijk dat leerlingen met leer- of gedragsproblemen naar het speciaal onderwijs gaan.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids