Steeds meer scholen voor speciaal onderwijs hebben therapiehonden rondlopen. Door de honden leren de leerlingen beter om te gaan met hun emoties en krijgen ze meer zelfvertrouwen. Dit meldt RTL Nieuws.
Volgens opleidingsinstituut Pets4care, die de honden traint, zijn er nu tientallen scholen voor speciaal onderwijs door het land met therapiehonden. Eén daarvan is de Verschoorschool in Nunspeet. Orthopedagoog Raquel Schoneveld komt daar vier dagen per week langs met therapiehond Matu, een australian shepard. “Kinderen komen één voor één langs op een soort spreekuur. We praten, maken huiswerk of doen andere activiteiten.” Eens in de zoveel tijd neemt ze Matu mee de klas in.
Voordat Matu therapiehond werd, heeft hij een speciale training gehad. Daardoor luistert hij goed en is hij zachtaardig. "Kinderen die hier komen, vinden communiceren vaak lastig. De kracht van Matu is dat hij niet ver- of beoordeelt. Kinderen leven op zichtbaar op.” Door Matu komen kinderen verder in hun persoonlijke ontwikkeling. Ze leren beter omgaan met hun emoties en krijgen meer zelfvertrouwen.
De therapiehonden worden ook ingezet op crèches en in de gezondheidszorg.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids