Het inspreken van spraakcomputers voor kinderen die niet kunnen spreken wordt binnenkort niet langer gedaan door volwassenen. Veel kinderen ervaren een volwassen stem als demotiverend en vreemd. Binnenkort zijn op het ondersteunende communicatiemiddel dan ook de stemmen van kinderen te horen. Dat meldt Vakblad Vroeg.
Aan de hand van plaatjes of pictogrammen kan er op de spraakcomputer een woord worden gekozen. De computer spreekt dat woord vervolgens uit. Aangezien meer dan de helft van de gebruikers van deze ondersteunende communicatie jonger dan 12 jaar is, is het vreemd dat er geen enkele kinderstemmen te horen zijn. Dat houdt dus eigenlijk in dat kinderen die de computer gebruiken een volwassen stem hebben. Ze kunnen zich niet identificeren met hun eigen stem, waardoor de motivatie voor het hulpmiddel afneemt. Behalve de kinderen zelf vinden ook hun ouders en leerkrachten de volwassen inspreekstem niet passend.
Met steun van de stichting NSGK kunnen de bedrijven AssistiveWare en Acapela Group vanaf nu kinderstemmen gebruiken voor Nederlandse spraakcomputers. Het inspreken is afgelopen zomer al gedaan door een jongen en een meisje. Landen met een grotere commerciële markt, zoals Duitsland, Groot-Brittannië en Amerika, gingen Nederland al voor. Geschat wordt dat de spraakcomputers voor Nederlandse kinderen in februari 2018 gebruikt kunnen worden op Apple-apparaten. Andere apparaten volgen waarschijnlijk in de zomer. Behalve de kinderstemmen wordt er ook gewerkt aan de vorming van complexere zinnen. Hiervoor wordt een nieuwe techniek toegepast.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids