Een grote meerderheid van de jongeren van 12 tot 25 jaar gebruikt (bijna) elke dag internet. Meisjes gebruiken het internet vaker dan jongens voor sociale netwerken zoals Facebook, Twitter, Instagram of Snapchat. Het gebruik van mobiele telefoons, laptops en spelcomputers met internetverbinding nam tussen 2012 en 2018 toe. Dit meldt het CBS.
NOG
CBS: 99 procent van de jongeren internet op mobiele telefoon
-In 2018 gebruikte 95 procent van de jongeren van 12 tot 25 (bijna) dagelijks internet, een aandeel dat ongeveer even groot is als in 2012. Er zijn vrijwel geen jongeren die nooit internet gebruiken. De manier waarop jongeren internetten is wel veranderd. Net als bij andere leeftijdsgroepen maken ook jongeren steeds minder gebruik van een pc of desktop. Meer jongeren gebruiken een mobiele telefoon. In 2012 gebruikte 86 procent van de jongeren internet op een mobiele telefoon, in 2018 was dit 99 procent. Het gebruik van spelcomputers met internet is in deze periode toegenomen van 47 naar 59 procent.
In 2012 gebruikte 67 procent van de jongeren sociale media om tekstberichten te versturen, in 2018 was dat gestegen naar 94 procent. Het gebruik van sociale netwerken als Facebook, Twitter, Instagram en Snapchat is onverminderd populair. In 2018 maakte 87 procent hiervan gebruik. Ook zijn steeds meer jongeren actief op een professioneel netwerk, zoals LinkedIn.
Meisjes gebruiken vaker sociale netwerken als Facebook en Instagram dan jongens. In 2018 gebruikte 91 procent van hen netwerken als Facebook en Instagram tegen 83 procent van de jongens. Jongens gebruikten in 2018 vaker dan meisjes een pc of spelcomputer met internet. Van de jongens gebruikte 70 procent een pc om te internetten, bij meisjes is dit 56 procent. 70 procent van de jongens gebruikte een spelcomputer met internettoegang en 47 procent van de meisjes.
Zijn er überhaupt nog jongeren zonder social media-accounts? Het AD vond een uitzondering: Lotte Groen (14) uit Hoorn. Lotte heeft geen Facebook of Instagram (“ontzettend saai”) en laat de meeste groepsgesprekken via WhatsApp aan zich voorbij gaan. “De groepsapp van mijn schoolklas zit vaak vol met berichten waar je doorheen moet scrollen. Ik lees meestal alleen de laatste appjes en reageer pas als het over mij gaat.” Ook merkt ze in de klas dat sommigen tijdens de les op hun mobiel zitten. “Naar mijn idee scoren ze daardoor lager op toetsen.” Wat Lotte wel online doet? Lezen. Op de site van FanFiction. “Daar schrijven mensen varianten op bestaande boeken.”
Door: Nationale Onderwijsgids