Leerlingen en docenten zien uit naar sneltest, maar wetgeving is nog niet up-to-date

Goed nieuws voor leerlingen en docenten: minister Hugo de Jonge verwacht vanaf november coronasneltesten te kunnen gaan inzetten, zei hij een aantal weken geleden. Gezondheidseconoom Jochen Mierau ziet echter in de praktijk nog genoeg haken en ogen. Dit meldt NOS.

Drie sneltesten worden inmiddels betrouwbaar geacht: de LAMP-test van TNO, de sneltesten van de bedrijven Abbott of BD en de blaastest van het Leidse bedrijf Breathomix. Met de sneltest zou je binnen een kwartier weten of je corona hebt. Is de uitslag negatief, dan kun je gewoon weer naar je werk of naar school.
 
Gezondheidseconoom Jochen Mierau denkt dat het allemaal niet zo voorspoedig zal gaan: "Er worden in een sneltreinvaart tests ontwikkeld, maar de regulering blijft achter. Ik denk dat het ministerie van Volksgezondheid daar echt een inhaalslag moet maken.” Dat betekent dat er voor gebruik in de praktijk wet- en regelgeving komen. Daarnaast moet er worden vastgesteld wat de minimale betrouwbaarheid van nieuwe tests moet zijn.
 
Als dit allemaal goed geregeld en vastgesteld is, dan denkt Mierau dat een sneltest een uitkomst kan zijn: "Ik denk dat vooral de zorg en dan het onderwijs zitten te springen om deze tests. (…) Wel moet je dan natuurlijk goed borgen dat er niet mee kan worden gesjoemeld."
 
Door: Nationale Onderwijsgids