Eerste Nederlandse rechtszaak over coronamaatregelen in het onderwijs

De eerste rechtszaak over een gebrek aan coronamaatregelen op scholen is een feit. In samenwerking met meerdere actiegroepen heeft stichting Protect Everbody een rechtszaak aan gespannen tegen de staat. De eisen: er moet meer informatie vrijgegeven worden over de risico’s van het coronavirus voor kinderen, er moeten aanvullende maatregelen worden genomen op scholen en de leerplicht moet opgeschort worden zolang het virus rondgaat. De zitting vindt woensdag plaats in Den Haag. Dit meldt Trouw.

De aanvullende maatregelen die de actiegroepen op scholen willen zien zijn het uitvoerig testen van (ook de jongste) scholieren, het invoeren van anderhalve meter afstand houden tussen kinderen, het uitvoeren van bron- en contactonderzoek op scholen en het overal dragen van mondkapjes. Volgens Marijn Kingma, advocaat van de actiegroepen, zouden deze maatregelen conform de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie zijn. “De grote vraag is waarom die in Nederland, anders dan in de meeste andere Europese landen, niet helemaal worden nageleefd”, aldus Kingma.

Leerplicht

Ook willen de actiegroepen dat de leerplicht tijdelijk wordt opgeschort. Kingma vertelt dat sommige ouders in de problemen zijn gekomen met de leerplichtambtenaar omdat ze het een te groot risico vinden om hun kind naar school te sturen: “Voor hen dreigt nu strafrechtelijke vervolging. Mijn cliënten vinden dat de leerplicht in deze tijden niet gehandhaafd zou moeten worden.”

Overheidsbeleid

Michael Blok, woordvoerder van stichting Protect Everybody, vermoedt dat de rechter woensdag in het voordeel van de overheid zal oordelen. “Een rechter zal niet graag tegen het overheidsbeleid ingaan, zeker niet in een kort geding”, legt hij uit. “Maar er is altijd nog een hoger beroep mogelijk. En wie weet wordt het een uitspraak zoals die van Urgenda, dat de rechter in het belang van de volksgezondheid toch tegen de staat ingaat.”

Door: Nationale Onderwijsgids