Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we terugblikken op wat er is gebeurd in onderwijsland. Wat waren deze week de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag?
Maandag: Presentator Tim Hofman te gast in nieuw seizoen College Tour
Onder anderen Tim Hofman, Ireen Wüst en Christine Lagarde zijn te gast in het nieuwe seizoen van College Tour. De nieuwe uitzendingen, waarin studenten onder toeziend oog van presentator Twan Huys vragen mogen stellen aan de gasten, zijn vanaf 24 april te zien bij NPO 2. In totaal komen zes personen langs bij het KRO-NCRV-programma, maar de overige drie namen zijn nog niet onthuld.
Dinsdag: Zwemmen in koud water vanwege hoge gasprijzen
De oorlog in Oekraïne gaat richting zijn zesde week en laat zijn diepe sporen na, waaronder een enorme prijsstijging op gas en stroom voor onder andere zwembaden. De noodopties als dalen van temperatuur op prijsstijging liggen op de plank en bedreigen de bedrijfsvoering. Het is de beurt aan minister Kuipers om zich een ware minister van VWS te tonen om te zorgen dat er geen mensen buitengesloten gaan worden door deze nieuwe crisis voor de zwembranche. Die kampt namelijk met torenhoge stookkosten.
Woensdag: Esmee (14) eerst gewurgd en daarna verplaatst door verdachte
De 32-jarige man uit Leiden die vastzit voor de dood van Esmee uit Hazerswoude-Rijndijk wordt ervan verdacht haar in zijn huis te hebben gewurgd. Na de 14-jarige om het leven te hebben gebracht zou hij het lichaam van Esmee twee keer verplaatst hebben. Dat zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie, dat de man verdenkt van moord of doodslag en ontucht.
Donderdag: Ouderwets lootjes met namen trekken voor middelbare scholen in Utrecht
Honderden jonge inwoners van Utrecht horen vandaag of ze op de school naar keuze terecht kunnen. De loting voor de middelbare scholen is namelijk begonnen. Iets wat de scholen liever niet doen, maar het is helaas niet anders. Zeker voor populaire scholen is het dringen geblazen. “Het is ouderwets, maar wel de minst pijnlijke optie”.
Vrijdag: Onderwijsinspectie brengt nu al in kaart hoe digitale geletterdheid ervoor staat
Zodra digitale geletterdheid (DG) wettelijk verankerd is in de nieuwe kerndoelen, gaat de Inspectie van het Onderwijs hier ook toezicht op houden. Vooruitlopend daarop brengt de inspectie nu al in beeld hoe het DG-onderwijs ervoor staat en welke competenties leerlingen aan het einde van het basisonderwijs moeten hebben. Daarvoor wordt een peilingsonderzoek in het basisonderwijs uitgevoerd. Wat kunnen scholen verwachten?
Door: Nationale Onderwijsgids