Op dinsdag 20 december bespreekt de Eerste Kamer voor de tweede keer het voorstel om de grondslagen handicap en seksuele gerichtheid toe te voegen aan artikel 1 van de Grondwet. Omdat het om een Grondwetswijziging gaat gelden speciale regels: het voorstel moet niet één maar twee keer door beide Kamers. Bij de stemming op 20 december is een 2/3 meerderheid nodig. Als handicap toegevoegd wordt sluit Ieder(in) een ruim 10 jaar durende lobby met succes af. Dat meldt Ieder(in).
Artikel 1 van de Grondwet is de basis voor de bestrijding van discriminatie en het bevorderen van gelijke behandeling. Dit betekent dat iedereen in Nederland in gelijke gevallen, gelijk wordt behandeld. Het is verboden om iemand te discrimineren op welke grond dan ook. In de Grondwet staan godsdienst, politieke voorkeur, levensovertuiging, geslacht en ras als specifieke discriminatiegrondslagen genoemd. Het voorstel van D66, GroenLinks en PvdA voegt daar nu de grondslagen handicap en seksuele gerichtheid aan toe.
Toevoeging seksuele gerichtheid
De toevoeging van seksuele gerichtheid is een fel-gekoesterde wens van het COC, de organisatie die zich sterk maakt voor de LHBTI+ mensenrechten. Ieder(in) staat daar vanzelfsprekend achter.
Uitsluiting van mensen met een beperking
Sinds Nederland het VN-verdrag Handicap in 2016 ondertekend heeft, is door verschillende partijen hard gewerkt aan de invoering van het verdrag. Maar nog altijd hebben mensen met een beperking of chronische aandoening forse achterstanden en ervaren zij uitsluiting in hun dagelijks leven. Door de grondslag handicap in de Grondwet op te nemen, wordt benadrukt dat uitsluiting van mensen met een beperking niet kan en het voorkomen van uitsluiting en discriminatie extra aandacht nodig heeft. Het vormt hiermee een belangrijke opdracht en aanmoediging voor overheid en andere partijen om de positie van mensen met een beperking echt te verbeteren.
Door: Nationale Onderwijsgids