Op 18 mei is het de dag waarop we wereldwijd nadenken over digitale toegankelijkheid voor mensen met een beperking. Het doel van de Global Accessibility Awareness Day (GAAD) is om het gesprek op gang te brengen over digitale toegankelijkheid. Dat meldt Alice Boter van CGI Nederland.
Ik wil van het woord awareness graag action maken. Het moet een actiedag worden. Ik roep alle collega-chatbotbouwers op om vandaag nog een actiepunt op de planning te zetten om te kijken of hun chatbot toegankelijk is voor mensen die bijvoorbeeld blind of slechtziend zijn. In Nederland hebben 4 miljoen mensen een beperking. Als we dit niet oplossen, zetten we een enorme groep buitenspel.
Screenreaders en brailleleesregel
Chatbots kunnen mensen die blind of slechtziend zijn helpen om op een gemakkelijke manier aan informatie te komen. We moeten er dan wel voor zorgen dat de chatbots die we bouwen toegankelijk zijn voor screenreaders en een brailleleesregel. Bartiméus, een school voor leerlingen die blind of slechtziend zijn, deed al testen met kinderen die vragen gingen stellen aan ChatGPT. Dat ging best heel goed. Een chatbot kan meteen antwoord geven op je vraag. Voor hen is dat veel gemakkelijker dan een oneindige lijst van snippets van Google doorploegen. En dan hopen dat je op een toegankelijke site terecht komt waar misschien ergens het antwoord staat.
Toegankelijkheid
Chatbotbouwers zijn verantwoordelijk voor de toegankelijkheid van de bot. Juist omdat we op een gemakkelijke manier toegang kunnen geven tot informatie, zouden we als chatbotbouwers veel beter moeten letten op die toegankelijkheid.
Het beste moment om er wat aan te doen is meteen bij het bouwen van een chatbot. Het op één na beste moment is vandaag.
Door: Nationale Onderwijsgids