Op maandag 31 juli start de buitententoonstelling ‘KIND VAN’ op het Martin Buberplein in Kerkrade. KIND VAN is een project van stichting Open mind rond portretten en verhalen van kinderen van ouders met psychische problemen en/of verslavingsproblemen. Dat meldt de gemeente Kerkrade.
In Nederland groeit 1 op de 6 kinderen op als kind van een ouder met psychische problemen en/of verslavingsproblemen. Dit project van stichting Open mind met een reizende buitententoonstelling maakt het thema kinderen van ouders met psychische problemen en/of verslavingsproblemen, ook wel KOPP/KOV genoemd, op een laagdrempelige manier zichtbaar en bespreekbaar. Op deze manier willen stichting Open mind en haar partners, waaronder de gemeente Kerkrade, dit onderwerp uit de taboesfeer halen.
Taboe doorbreken
KIND VAN toont portretten met ervaringsverhalen van negentien KOPP/KOV tussen de 20 en 80 jaar oud. Ook volwassenen vallen onder deze term; zij zullen altijd een kind van hun ouders blijven. Deze ‘kinderen van’ worden niet voldoende gezien en gehoord in onze samenleving. Dit wordt versterkt door gevoelens van schaamte die zij ervaren. Het doorbreken van dit taboe is belangrijk om ervoor te zorgen dat KOPP/KOV de aandacht en steun krijgen die zij verdienen.
Persoonlijke verhalen
Fotograaf Sevilay Maria maakt in de foto’s bijna voelbaar hoe de geportretteerden sterk zijn geworden, door letterlijk uit de schaduw van de problemen van hun ouders te treden. Zij hoeven niet langer te zwijgen; ze worden gezien en gehoord. De persoonlijke verhalen vertellen wat deze ‘kinderen van’ in hun jeugd hebben ervaren, welke invloed dat heeft op de lange termijn en hoe ze daar nu mee omgaan.
Door: Nationale Onderwijsgids
Beeld: Stichting Open Mind