De documentaire Utopie van Sofie is volgende week te zien bij MAX. Onderwijsspecialist Sofie start een klas op om hoogbegaafde kinderen onderwijs te bieden op hun eigen niveau. Voor de problemen waar zij tegenaan lopen is weinig aandacht in het schoolsysteem. Maar lukt het Sofie om de weerstand tegen haar manier van werken te overwinnen? 2Doc: Utopie van Sofie, van regisseur Paul Sin Nam Rigter, is te zien op donderdag 7 december om 22.15 uur bij MAX Op NPO 2. Dat meldt Omroep MAX.
In Breda start Explora, een speciale klas voor hoogbegaafde kinderen, opgezet door Sofie in opdracht van twee scholen. Ze is specialist in hoogbegaafdheid bij kinderen en merkt dat deze groep vaak niet wordt herkend, terwijl ze dezelfde problemen hebben als kinderen die het onderwijsniveau niet aankunnen, zoals uitval, verveling en depressie.
Kinderen van twee verschillende scholen
Bij Explora krijgen deze kinderen les op hun eigen niveau, in een hoger tempo en met meer variatie. De klas bestaat uit kinderen van twee verschillende scholen. De helft komt van een school met voornamelijk kinderen met welgestelde ouders, de andere helft komt van een school waar veel kinderen een migratieachtergrond hebben. De kinderen voelen zich eindelijk gezien, tot vreugde van henzelf maar ook van de ouders en de juffen van Explora. Toch zijn er ook zorgen over deze kinderen: ze zijn vaak hooggevoelig, trekken zich grote mensenproblemen aan, vertonen ADHD-gedrag en ook wordt duidelijk dat niet ieder kind dezelfde kansen heeft.
Weerstand tegen haar snelle denken en handelen
Sofie trekt zich het lot van ieder kind aan, maar in de loop van het schooljaar wordt duidelijk dat ze zelf ook tegen problemen aanloopt. Vanuit de organisatie is er weerstand tegen haar snelle denken en handelen, waardoor het onzeker wordt of Sofie wel kan blijven bij Explora. Aan het eind van het schooljaar is de uitkomst voor de kinderen een andere dan voor Sofie.
'Jouw idee op tv'
De documentaire, een idee van Sofie, is een van de winnaars van ‘Jouw idee op tv’. Met dit initiatief wilden de NPO en Omroep MAX in 2020 de band tussen de publieke omroep en het publiek versterken door kijkers rechtstreeks bij de programmering te betrekken. Ruim 3.500 ideeën werden ingediend
Door: Nationale Onderwijsgids