De kinderen die speciaal onderwijs volgen worden bij bushaltes opgehaald en afgezet. De gemeente Doesburg is verantwoordelijk voor deze wijzigingen in het vervoer van de kinderen. Op het moment wordt er nog onderzocht wat de beste en meest effectieve opstapplekken zijn, meldt De Gelderlander.
Deze wijzigingen zullen niet meteen ingaan, maar ze zullen gaan gelden na de zomer. De gemeente heeft op dit moment zes locaties op het oog. Deze locaties zijn allemaal bushaltes. Op dit moment worden leerlingen binnen het speciaal onderwijs nog steeds opgehaald en afgezet bij huis, maar dat wordt volgens de gemeente steeds lastiger. Dit komt voornamelijk door het tekort aan chauffeurs binnen het leerlingenvervoer.
Positieve reacties op de plannen
Chauffeur Avan is erg blij met deze plannen. De taxibedrijven doen erg hun best om nieuwe chauffeurs te regelen, maar dat gaat niet makkelijk. Daardoor komt het vervoer onder druk te staan. De taxibedrijven kunnen momenteel niet de kwaliteit leveren die zij zouden willen leveren. Dit kan als gevolg hebben dat een taxi te laat is, of dat er helemaal geen taxi kan komen op het gewenste moment. Eind februari zal er door de gemeenteraad beslist worden of de wijzigingen in het vervoer doorgaan. De kans dat het daadwerkelijk doorgaat is zeer aanwezig. Stadspartij Doesburg stemt in elk geval voor deze wijziging.
Door duidelijke opstapplaatsen aan te wijzen verwachten de chauffeurs beter te kunnen plannen, en ook minder chauffeurs nodig te hebben. Het aanwijzen van deze opstapplaatsen zal ook gebeuren in afstemming met ouders van de kinderen. Het zal eerst een kwestie van wennen zijn geeft Doesburg aan. Dit was ook het geval in Westervoort, Arnhem en Duiven. Deze plaatsen werken al met opstapplaatsen voor leerlingen in het speciaal onderwijs.
Leerlingenvervoer moet zorgvuldig blijven
SP-raadslid Heidy Melissen is ook voor de verandering, en heeft dit al eerder aangegeven. Zelf heeft Melissen twee kinderen die speciaal onderwijs hebben gevolgd. Ze geeft wel aan dat er maatwerk nodig blijft, want elk kind is anders.
Avan bepaalt samen met de ouders van de kinderen naar welke opstapplaats zij gaan. Door de verandering zal de ritduur voor bijna alle kinderen korter worden. De invoering heeft ook als voordeel dat er minder gestopt en gewacht hoeft te worden. Hierdoor neemt de gevoelsmatige reistijd ook af, verwacht de gemeente Doesburg. Hoe het zal gaan na de zomer is afwachten, maar de resultaten in andere gemeenten zien er hoopvol uit.
Door: Nationale Onderwijsgids/Parris Fokkema