De Amsterdamse school voor Persoonlijk VO (PVO) hoeft deze zomer niet dicht. Dat heeft de landelijke geschillencommissie medezeggenschap besloten. Het schoolbestuur heeft volgens de commissie wel fouten gemaakt in de medezeggenschapsprocedure. Dat meldt de AOb.
Volgens PVO-woordvoerder Janneke Dijke is het nu nog onduidelijk hoe het verder gaat. Dijke geeft aan dat medezeggenschapsraad eerst een overleg moet plegen.
Eerst MR vragen
Het is verplicht om, als je een school wil sluiten, eerst de medezeggenschapsraad om advies moet vragen. Bij een schoolsluiting weegt dat advies extra zwaar. De medezeggenschapsraad van de school ontving op 16 februari een brief over de voorgenomen sluiting. Een maand daarvoor waren ouders en het personeel al op de hoogte gebracht van de mogelijke sluiting.
Geen geld meer richting PVO-school
Op 18 januari gaf demissionair minister Mariëlle Paul aan dat er vanaf de zomer geen geld meer richting de PVO-school zou gaan. Die avond maakte bestuurder Anneke van der Schaaf bekend dat ze voor de drie andere PVO-scholen geen toekomst meer zag. Er zou per school worden bekeken of het onderwijs overgedragen kon worden of dat ze school helemaal dicht zou gaan. De medezeggenschapsraad van de PVO-school in Amsterdam ondernam verdere stappen en ging naar de Landelijke Commissie voor Geschillen WMS.
Kritisch naar PVO-bestuur
De zitting van dinsdagmiddag 23 april in Utrecht liet al duidelijk de kritische houding van de Geschillencommissie tegen het PVO-bestuur zien. De eerste vraag was al gelijk raak: ‘Waarom ging u in januari eerst naar het personeel en de ouders en vervolgens pas naar de medezeggenschapsraad?”
Leerlingenaantallen lopen terug
Advocaat Jochem Streefkerk die de PVO-school ondersteunde was duidelijk over de communicatie. De leerlingenaantallen lopen terug en dat speelt ook mee in het besluit om de scholen op slot te gooien. De Amsterdamse PVO-school zit zelfs voor het tweede jaar op rij onder de opheffingsnorm. Net zoals nu gaande is bij de PVO-school in Kapelle zal na het derde jaar minister Paul ook geen geld meer in de school in Amsterdam stoppen.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk