Een opleiding is de beste en eerste stap naar een betaalde baan. Dat geldt voor iedereen, ook voor mensen met een beperking. Iedereen in Nederland heeft het recht om zich te ontwikkelen en te leren, zo stelt de VGN. De regering werd gevraagd om te kijken hoe opleidingen op maat kunnen worden gefinancierd. Daarbij gaat het om de brancheopleidingen Groen en Facilitair. Leerlingen die klaar zijn binnen het speciaal onderwijs kunnen zich, door het volgen van die brancheopleidingen, verder blijven ontwikkelen. Dat meldt VGN.
VGN had tijdens de rondetafelgesprekken en het debat over het VN-verdrag Handicap al aandacht gevraagd voor de brancheopleidingen en talentontwikkeling. Mensen met een beperking moeten dezelfde kansen krijgen om hun talenten te ontwikkelen. Dat was de belangrijkste boodschap van de VGN.
Zichzelf verder ontwikkelen
Naar schatting zijn er nu zo’n 22.000 mensen met een beperking in Nederland die geen mogelijkheid hebben om via een opleiding zichzelf verder te ontwikkelen. Deze mensen hebben wel een indicatie voor dagbesteding. Zo’n 1600 leerlingen van het Voortgezet Speciaal Onderwijs (VSO) met het uitstroomprofiel dagbesteding komen daar nog bovenop.
Praktijkgerichte opleidingen
Met praktijkgerichte opleidingen zoals de brancheopleidingen Assistent Groen en Assistent Faciliteit kunnen de leerlingen wel bepaalde vaardigheden leren die nodig zijn voor op de werkvloer. 340 studenten hebben inmiddels al een van deze opleidingen succesvol afgerond. Met het diploma kunnen ze (betaald) werk gaan doen of kiezen voor een vervolgopleiding. Na het behalen van de brancheopleiding krijgen zij een NLOF-diploma uitgereikt op niveau 1.
Branche-erkende opleidingen
Er zijn drie branche-erkende opleidingen ontwikkeld in 2021 en 2022. Dat zijn de opleidingen assistent-groen, assistent-facilitair en assistent-logistiek. Ook zorgorganisaties konden, dankzij een financiering van VWS, een brancheopleiding aan hun cliënten aanbieden. Maar het recht op onderwijs kan niet afhankelijk blijven van tijdelijke financieringen. Daarom is VGN erg blij met de vraag aan de regering om te kijken hoe maatwerkopleidingen gefinancierd kunnen worden. Dat zorgt namelijk voor gelijke kansen binnen het onderwijs.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk