Tien jaar lang kreeg de 23-jarige Reinder afstandsonderwijs. Dat kwam omdat hij autisme en adhd heeft. Maar hij heeft zij nu ingeschreven voor een mbo-opleiding. Dat leek goed te gaan, maar nu loopt hij alsnog tegen dezelfde én nieuwe problemen aan. Ouders & Onderwijs helpt zijn moeder, Sara Stegen, hiermee.
Reinder volgde tien jaar onderwijs op afstand, maar heeft nu toch de stap gezet om lessen te gaan volgen op een mbo-instelling. De prikkels die een klas geven zijn altijd erg vermoeiend voor Reinder. Ook moest hij naar zijn school voor voortgezet speciaal onderwijs zo’n drie uur reizen.
Vast lesprogramma
Op de school waar hij nu zit werkt hij met een vast lesprogramma. Sara geeft aan dat ze voorheen meer hun eigen tempo konden bepalen vanwege het thuisonderwijs. De lesstof paste ze creatiever toe, dat werkte voor Reinder beter. De stap naar het mbo leek heel succesvol te zijn, maar nu loopt Reinder toch weer vast.
De school vond het niet goed dat Reinder vooruitwerkte. Tijdens de lessen moest hij gewoon meedoen met zijn klasgenoten. Daardoor raakte Reinder toch weer wat gedemotiveerd.
Nederlandse schoolsysteem
Aan de thema-adviseur van het mbo, Patrick Woudsma, hebben beiden veel gehad. Hoe het onderwijssysteem in Nederland werkt werd door Woudsma goed uitgelegd. Het vak Nederlands is bijvoorbeeld een flinke uitdaging voor Reinder. Fictieve opdrachten kunnen lastig zijn voor kinderen met autisme. Reinder loopt vast als hij een klachtenbrief moet schrijven die eigenlijk nep is. Het schoolsysteem als onderwerp werd uiteindelijk geopperd door Woudsma. Want op die manier kon Reinder al zijn emoties op papier zetten.
Sara voelt zich door de school geen gelijkwaardige gesprekspartner. Daarom vindt ze de hulp die Ouders & Onderwijs biedt erg fijn. Woudsma was vroeger werkzaam binnen het mbo, dus hij kon zijn eigen ervaring inzetten om Sara en Reinder te helpen.
Klein trauma
Vanwege het feit dat hij steeds uitviel binnen het onderwijs zit daar een stukje trauma bij Reinder. Zijn opleiding systeembeheer op mbo-4-niveau mag hij nu dan ook in twee jaar doen. Tot de zomervakantie moet hij nog een aantal vakken volgen, examen doen en stagelopen, maar het einde is volgens Sara bijna in zicht.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk