Buitenschoolse opvang voor kinderen met zorgvraag opent vestiging in Den Haag

Vesper BSO+ opende dinsdag 25 juni in aanwezigheid van Tweede Kamerlid Queeny Rajkowski haar nieuwste vestiging in Den Haag aan het Paddepad in de wijk Kijkduin. Het is de 11e vestiging van de buitenschoolse opvang voor kinderen met een plusje, oftewel gedragsproblemen en/of een licht verstandelijke beperking. De BSO, opgericht door Anne-Sophie Schürmann en Olof van den Bout, opende al locaties in Noord-Holland en het midden van het land, en maakt met de opening van de vestiging in Den Haag de stap naar meer opvanglocaties in Zuid-Holland, om zo passende opvang voor alle kinderen in het hele land mogelijk te maken. Dat meldt Vesper BSO+.

Iedere school in Nederland is verplicht om opvang te organiseren voor zijn leerlingen, behalve het speciaal onderwijs. Hierdoor kunnen kinderen van het speciaal onderwijs lastig of zelfs niet gebruik maken van de reguliere kinderopvang. In Nederland zijn er naar schatting 70.000 kinderen met een extra zorgvraag die dus tussen wal en schip vallen. Vesper BSO+ springt in dit gat met onder andere kleinschalige groepen, gespecialiseerde medewerkers, een voorspelbare dagstructuur en prikkelarme ruimtes. De vraag hiernaar is groot: Schürmann startte Vesper BSO+ in 2021 en opende sindsdien maar liefst 10 vestigingen met plek voor ongeveer 400 kinderen. De nieuwste vestiging in Den Haag is gelegen naast De Strandwacht, een school voor kinderen met psychiatrische en gedragsproblemen, en biedt ruimte aan 50 kinderen

Passende opvang voor ieder kind 

Kinderen met gedragsproblemen of een licht verstandelijke beperking hebben vaak extra zorg en aandacht nodig. “Ik vind dat ieder kind passende opvang verdient,” vertelt Schürmann. “Voor kinderen met een plus is dat vaak lastig, en dit zorgt weer voor kansenongelijkheid. Zij profiteren niet van alle voordelen die een goede opvang heeft, zoals het spelenderwijs leren en omgaan met andere kinderen.” Schürmann vindt het schrijnend om te zien dat er zo weinig mogelijk is voor kinderen met extra zorgvraag, denk aan kinderen met autisme, ADHD of een hechtingsstoornis en heeft het haar missie gemaakt om door heel Nederland passende opvang voor deze kinderen te realiseren. Vesper BSO+ is daarmee de eerste organisatie die buitenschoolse opvang voor zorgbehoevende kinderen landelijk organiseert.

Opvang in Den Haag 

“We openden de laatste jaren vestigingen in onder andere de regio Amsterdam, Hilversum en Haarlem, en ik ben heel trots dat we nu ook opvang hebben voor kinderen in Den Haag. De komende tijd openen we in Zuid-Holland nog meer vestigingen, als eerste in Rotterdam en Gouda. Ons doel is om dit jaar te groeien naar 21 locaties, en in de komende drie jaar naar 65 locaties en 3600 kindplekken door het hele land,” aldus Schürmann. “Onze BSO’s gaan veel verder dan alleen opvang, we helpen kinderen een positief zelfbeeld te ontwikkelen en helpen ze te accepteren dat dingen soms anders gaan dan ze willen. Ik gun dit alle kinderen, en hoop dan ook dat veel ouders uit Den Haag met een zorgbehoevend kind ons weten te vinden!”

Door: Nationale Onderwijsgids