Leerlingen van de school voor speciaal voortgezet onderwijs STIP VSO in Utrecht zijn blij. Door de VR-game van het TreinTrainPakket kunnen ze in een virtuele wereld oefenen om met het openbaar vervoer te reizen. En dat werkt: een aantal leerlingen zijn inmiddels zo geoefend dat ze nu zelfstandig naar school of naar hun stage kunnen reizen met de trein of bus. Dat meldt de NS.
In 2023 introduceerde NS het TreinTrainPakket, voor en samen met mensen met een licht verstandelijke beperking. Reizen met de trein is namelijk niet voor iedereen vanzelfsprekend. Een onderdeel van het TreinTrainPakket is het oefenen met de VR-bril. Bij STIP VSO in Utrecht zijn ze daar enthousiast over. Leerlingen doorlopen verschillende niveaus, elk niveau komt er een stukje extra uitdaging bij. “De leerlingen kunnen zo op een veilige manier oefenen,” zegt Jocelyne Wolters, docent op de STIP VSO. “Ze leren reizen in de bus, in de trein, het plannen van hun reis, in- en uitchecken. Allerlei dingen waar andere mensen misschien niet bij nadenken, maar die voor onze leerlingen nog echt een uitdaging kunnen zijn.”
Zelfstandig reizen met de bus of trein
Het oefenen met de VR-bril heeft effect. “Heel veel leerlingen kunnen inmiddels zelfstandig met de bus of trein. Het zorgt ervoor dat ze zich wat meer mens voelen, meer zelfstandig kunnen worden dan ze eerst waren,” zegt Jocelyne Wolters. “Ze zijn ook minder afhankelijk van het leerlingenvervoer. Soms moeten leerlingen wel een aantal uur wachten voordat ze kunnen worden opgehaald. Nu kunnen ze naar huis wanneer school is afgelopen.”
Oefenen met de VR-bril
Benjamin, leerling bij STIP, is zo bedreven in de VR-bril dat hij ook andere leerlingen helpt met de game. “Het reizen in het ov was lastig, maar door middel van deze VR-bril is het makkelijker geworden. Ik ben gewoon sneller thuis en weer op school.” Om overprikkeling en drukte tegen te gaan leren de leerlingen ook hoe ze daar beter mee om kunnen gaan. “Ik zet mijn koptelefoon op, dat helpt,” zegt Jiashi. Hij reist nu zelf op woensdagen vanaf school naar huis in Woerden. “Rustig blijven is ook heel belangrijk,” zegt Damian, die nu met de bus naar zijn stage kan. Dayli reist ook zelfstandig en heeft advies voor andere mensen die het spannend vinden om met het ov te reizen: “wees niet bang om fouten te maken, want je komt altijd weer thuis.”
TreinTrainPakket
Het TreinTrainPakket is voortgekomen uit samenwerkingen met verschillende organisaties, maar ook mensen met een licht verstandelijke beperking hebben meegedacht. Zij hebben meerdere keren feedback gegeven op de verschillende onderdelen van het pakket, zodat het pakket goed aansluit. Het TreinTrainPakket bestaat uit vijf onderdelen:
- NS heeft samen met Steffie een online uitleg- en oefenmodule ontwikkeld over de meest relevante onderdelen van de treinreis. Deze modules zijn ook beschikbaar voor anderen die wat extra willen oefenen met treinreizen.
- Ook heeft Steffie een speciale folder gemaakt voor NS met veel beeld en weinig tekst.
- Changefied heeft een Virtual Reality game ontwikkeld om te oefenen met reizen met het openbaar vervoer. De game wordt steeds uitdagender, door bijvoorbeeld om te gaan met een vertraging of het missen van een trein.
- Optioneel kan nog een hulpkaart worden ingevuld. Stichting MEE ontwikkelt de hulpkaart speciaal voor kwetsbare reizigers, die niet altijd goed uit hun woorden kunnen komen. Op de kaart kan de reiziger aangeven hoe een NS-medewerker of medereiziger het beste kan helpen op het moment dat hij er zelf niet uitkomt of kan vertellen.
- Als laatste neemt een collega van NS de deelnemers mee op een ervaringsreis. Op een station in de buurt wordt een rondleiding gegeven, gezamenlijk een stukje gereisd en hebben de deelnemers de mogelijkheid om vragen te stellen.
Door: Nationale Onderwijsgids
Beeld: NS