Dagelijks te laat op school vanwege personeelstekort bij Connexxion

Dagelijks te laat op school komen vanwege een personeelstekort bij vervoersbedrijf Connexxion. Een groep van 43 kinderen uit Eindhoven en Waalre overkomt dit dus elke dag. Kinderen komen door het personeelstekort soms een uur tot 75 minuten te laat op school. Dat meldt Studio040.

Daarom worden de 43 kinderen die naar het speciaal onderwijs gaan ‘nagereden’. Ze komen uiteindelijk op school door een andere chauffeur in de zogenaamde ‘tweede ronde’. Daardoor komen ze wel veel te laat in de les.

Duidelijkheid 

Voor de leerlingen zelf is dat heel vervelend, maar Connexxion vermoedt dat dit voor de kinderen, hun ouders, de chauffeurs en de docenten wel voor wat meer duidelijkheid zorgt. Mogelijk wisselen na vier weken de routes, zodat iedereen op tijd op school kan komen. Want, zo zegt het bedrijf, iedere leerling die te laat op school verschijnt, is er een te veel.

Openstaande vacatures 

Alle ritten voor het leerlingenvervoer in Eindhoven en Waalre worden normaal gesproken door 90 chauffeurs gereden. Op dit moment heeft Connexxion vijftien vacatures openstaan. Er draaien genoeg campagnes om chauffeurs te werven en als het mogelijk is worden er extra chauffeurs ingehuurd.

Klachten 

In schooljaar 2023-2024 ontving Connexxion 570 klachten, waarvan 396 gegrond waren. Leerlingen niet op tijd ophalen was de vaakst gehoorde klacht. Dit huidige schooljaar heeft in de eerste maanden al 132 klachten opgeleverd. 104 klachten gingen over Connexxion zelf en de rest van de klachten over het gedrag van de andere passagiers.

Leerlingenvervoer

Een contract voor het leerlingenvervoer werd in 2022 met Connexxion en de gemeenten Waalre en Eindhoven afgesloten. Daarbij gaat het om 650 leerlingen in het speciaal onderwijs of kinderen die niet zelfstandig naar school kunnen vanwege een beperking.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk