Verbetering leerlingenvervoer in Apeldoorn heeft nog een lange weg te gaan

Om de druk op het leerlingenvervoer in de gemeente Apeldoorn te verlagen, moeten meer kinderen zelfstandig met de bus reizen. Het leek de gemeente een goede oplossing, maar in de praktijk lijkt het toch een stuk lastiger. Dat meldt De Stentor.

Met het leerlingenvervoer in de gemeente Apeldoorn gaat het dit schooljaar iets beter. Er zijn genoeg chauffeurs beschikbaar en daardoor hoeven er geen extra routes meer gereden te worden. Maar als er vanwege ziekte iemand uitvalt ontstaat er al gauw krapte in het personeel.

Willemsen de Koning 

Willemsen de Koning voert het leerlingenvervoer in de gemeente Apeldoorn uit. Daar ging het de laatste jaren geregeld niet goed. Kinderen die naar het speciaal onderwijs gingen kwamen de laatste jaren vaak te laat, te vroeg of helemaal niet op school. Het chauffeurstekort oplossen bleek lastiger dan verwacht. Daarom kwam de gemeente met meerdere initiatieven om de zelfstandigheid onder de leerlingen te vergroten.

Met het openbaar vervoer naar school 

Een van die initiatieven was het individueel reizen met het openbaar vervoer. Kinderen die met het openbaar vervoer naar school gaan maken gebruik van een speciale app die hen helpt tijdens de rit. Ze krijgen hulp bij het inchecken, overstappen en uitstappen.

Twintig leerlingen zouden dit jaar zelfstandig met het openbaar vervoer reizen, maar de helft is nog niet gehaald. Negen kinderen gaan op dit moment zelfstandig naar school. “We zoeken samen met organisatie De Reiskoffer naar oplossingen om de kinderen te trainen”, aldus gemeentewoordvoerder Roel van Vemde.

E-bike

De leerlingen mochten ook gebruik maken van de e-bike om naar school te gaan. Daar maken op dit moment vier kinderen gebruik van. Elf kinderen gaan met een combinatie van de taxi, openbaar vervoer en de e-bike naar school.

'Gaat over het algemeen goed' 

Het leerlingenvervoer staat er volgens de gemeente Apeldoorn goed op. 366 leerlingen maken op dit moment gebruik van het leerlingenvervoer. Af en toe komen er nog kinderen te laat op school vanwege ziekte onder de chauffeurs. Scholen en ouders worden daarover tijdig ingelicht.

Klanttevredenheid

Het afgelopen schooljaar steeg de klanttevredenheid onder vervoerder Willemsen De Koning van een 7,5 naar een 7,7.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk