Meer kinderen in Peel en Maas doen beroep op speciaal onderwijs

In de gemeente Peel en Maas is het aantal leerlingen in het speciaal onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs fors toegenomen in het schooljaar 2023-2024. Ondanks de landelijke doelstellingen van passend onderwijs, blijkt uit recente cijfers dat het aantal kinderen dat extra ondersteuning nodig heeft met 10,6 procent is gegroeid ten opzichte van vorig jaar. Dit percentage ligt aanzienlijk hoger dan de algehele groei van het aantal leerplichtige kinderen in de regio, die slechts 2,7 procent bedroeg.

De stijging in speciaal onderwijs past niet bij de inzet van het passend onderwijsbeleid, dat erop gericht is zoveel mogelijk leerlingen binnen reguliere scholen ondersteuning te bieden. Ook buiten Peel en Maas is een vergelijkbare tendens zichtbaar; regionaal en landelijk groeit het aantal leerlingen in speciaal onderwijs gestaag.

Noodopvang in Maasbree vergt extra inzet

De onderwijsdruk in Peel en Maas werd verder vergroot door de komst van de noodopvanglocatie van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in Maasbree. Deze locatie herbergt ongeveer zeventig leerplichtige kinderen en jongeren, wat extra uitdagingen met zich meebrengt voor het lokale onderwijssysteem. Het vinden van geschikte onderwijslocaties voor de basisschoolleerlingen was lastig. Maar het is inmiddels gelukt om onderwijshuisvesting in gemeenschapshuis In Kepèl in Panningen te vinden, waar de kinderen sinds 1 oktober 2024 leskrijgen van een speciaal team van docenten.

Voor dertig jongeren van vanaf 12 jaar werd echter wél snel een oplossing gevonden op de Internationale Schakelklas (ISK) Taalrijk in Horst, dat in staat bleek om snel extra ruimte te bieden voor de nieuwe leerlingen.