Leerlingenvervoer in Utrecht nog altijd niet optimaal

Aan het begin van dit schooljaar was de chaos in het leerlingenvervoer van Utrecht erg groot. Dat zorgde voor veel stress bij de gezinnen met kwetsbare kinderen in het speciaal onderwijs. Hoe verloopt het nu met het leerlingenvervoer? Het schooljaar is tenslotte al een tijdje onderweg. RTV Utrecht ging op onderzoek uit.

Eerst terug naar het begin. Tijdens de inkoopprocedure ontstonden er problemen en pas na de kerstvakantie ging het contract met de nieuwe vervoerders in. Taxi’s en touringcars worden ingezet en ook de ouders zelf springen soms noodgedwongen bij.

Touringcar 

Een touringcar wordt in Woerden gebruikt om de kinderen naar school te brengen. Deze kwam in september een aantal keren veel te laat en nog steeds gaat het niet altijd goed. Zo was er afgelopen woensdag 23 oktober Koeiemart en daarom reed de touringcar een andere route. Dat de touringcar al op dinsdag 22 oktober bij een andere halte zou stoppen was niet aan de ouders verteld. Het gevolg was dat meerdere ouders met hun kinderen bij de verkeerde halte stonden te wachten.

De begeleider van Willemsen-De Koning (de vervoerder) ontkent dat er leerlingen alleen zijn gelaten. Volgens de gemeente Woerden kunnen de kinderen altijd in de gaten worden gehouden via een trackingsysteem.

Ouders regelen het zelf 

In Harmelen zijn ouders wel tevreden over het leerlingenvervoer, al komt dat vooral door henzelf. Taxibedrijf Middelweerd is benaderd door verscheidene ouders en die brengt nu ongeveer twaalf kinderen uit het dorp naar de scholen in Utrecht en Woerden.

Boze Ouders Leerlingenvervoer 

Raymond Fiscalini, oprichter van Boze Ouders Leerlingenvervoer (BOL) uit Stichtse Vecht is minder tevreden. Bij BOL kwam er onlangs nog een klacht binnen over een kind dat niet was opgehaald. Volgens Fiscalini is de gemeente slecht bereikbaar en ouders worden van het kastje naar de muur gestuurd.

'Ieder kind heeft vervoer, maar kwaliteit kan beter' 

Wethouder Karin van Vliet gaf onlangs aan dat alle leerlingen in Stichtse Vecht nu vervoer hebben, maar de kwaliteit kan nog wel wat beter. Twee kinderen komen later op school omdat ze ‘nagereden’ worden, maar vanaf januari 2025 wordt dat beter. Fiscalini zegt dat het te danken is aan de ouders dat alle leerlingen nu vervoer hebben.

Ouders rijden hun kinderen zelf naar school bij de Utrechtse Heuvelrug. Ook zijn er onderaannemers ingezet om kinderen naar hun school te brengen. Een ouder uit Leersum had deze week een chauffeur die zich verslapen had. Verder is de vader zeer tevreden. Zijn zoon van 11 komt op tijd op school en is ook op tijd weer thuis.

Problemen in 2025 echt voorbij? 

Alle ouders twijfelen wel of het vanaf januari 2025 echt beter wordt. Een nieuwe vervoerder inzetten kan ervoor zorgen dat er weer allerlei problemen ontstaan. Dat wordt voor de ouders en hun kinderen nog even afwachten.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk