Het kabinet wil miljoenen gaan bezuinigen op het hoogbegaafdenonderwijs en de ondersteuning van thuiszitters. De hoogbegaafde Omar van acht uit Nieuwgein is nog altijd niet naar school. Dat meldt RTV Utrecht.
Vier dagen per week gaat Omar naar tussenvoorziening STEQ in Zeist. Een geschikte school is in het afgelopen jaar nog niet voorbijgekomen. Maar zijn moeder blijft in gesprek met het samenwerkingsverband, een bestuurslaag boven de schoolbesturen die ervoor moet zorgen dat kinderen op de juiste manier geholpen worden.
Teleurstelling
Omar had veel zin om naar de basisschool in Nieuwegein te gaan, maar toen hij daar eenmaal was bleek het een grote teleurstelling te zijn. Hij was gefascineerd door de Titanic, maar zijn klasgenootjes snapten dan niet.
STEQ
Een reguliere school werd het niet voor Omar. Uiteindelijk werd het STEQ. In de groep van Omar zitten tien andere hoogbegaafde kinderen en ze krijgen daar schoolse en sociale vaardigheden aangeleerd.
Dat Omar niet op een normale school zit, weet hij. Al vindt hij dat geen groot probleem, want aan de start van zijn basisschoolcarrière heeft hij weinig goede herinneringen. Over een aantal jaren zal Omar naar de middelbare school gaan. Zijn moeder zit een combinatie van drie dagen school en twee dagen naar een groep als de beste oplossing. “Op school zijn veel prikkels, en dat is heel vermoeiend voor Omar.”
Eén-op-één-onderwijs
Zijn moeder wil het liefst één-op-één-onderwijs, meer maatwerk en meer aandacht voor de problemen waar haar kind tegenaan loopt. Reguliere scholen bieden dat nauwelijk, ondanks de wet passend onderwijs. Het particulier onderwijs kan dat wel bieden, maar voor veel mensen is dat niet te betalen.
Zo’n 17.500 kinderen volgen gaan niet naar school en zitten thuis. De zogenoemde thuiszitters. Naast hoogbegaafdheid spelen ook autisme, gedragsproblemen, fysieke beperkingen, pesten, discriminatie en problemen thuis mee. Ook ouders kunnen een meningsverschil hebben met de school en laten daarom hun kinderen thuis.
Bezuinigingen
Het kabinet wil 4,7 miljoen euro bezuinigen op onderwijs voor hoogbegaafden en 8,7 miljoen op de ondersteuning voor thuiszitters. Bijzonder hoogleraar begaafdheid aan de Radboud Universiteit, Anouk Bakx, maakt zich daarover grote zorgen. Op ‘gewone’ scholen kunnen hoogbegaafde kinderen tegen enorme problemen aanlopen, zo zei ze vorige week in Nieuwsuur.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk