AMSTERDAM – Voor diegenen die geen genoeg kunnen krijgen van het vergaren van kennis, maar geen beroep meer kunnen doen op financiële steun van de overheid, is er sinds kort een uikomst, zo meldt BNR.nl. Een veertiental Noord-Amerikaanse en twee Europese topuniversiteiten hebben besloten hun lesaanbod online te zetten.
Robert Schuwer, universitair hoofddocent aan de Open Universiteit (OU), is bijzonder gecharmeerd van deze ontwikkeling en gaat bekijken of dit ook in Nederland mogelijk is.
“Het is best een grote stap die de universiteiten gisteren hebben gezet. Er zijn nu 111 cursussen beschikbaar en best een aantal topuniversiteiten die daarin samenwerken”, vertelt Schuwer. ”Het is een initiatief wat al eerder is begonnen met een kleiner aantal. Stanford is daarmee begonnen”, aldus Schuwer.
"Vorig jaar augustus is er op die universiteit een cursus kunstmatige intelligentie gestart. Daar deden wereldwijd 160.000 mensen aan mee, waarvan er 23.000 het examen hebben gehaald en dat zijn behoorlijke aantallen.”
Het certificaat dat de externe studenten kunnen behalen kan het beste vergeleken worden met een bewijs van deelname. Wie een officieel certificaat aan bijvoorbeeld Stanford University wil behalen, zal alsnog de portemonnee moeten trekken.
© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen