NIJMEGEN – Vorig collegejaar werd aan de Radboud Universiteit Nijmegen het bindend studieadvies ingevoerd en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Van de eerstejaars studenten slaagde ongeveer 83 procent erin om te voldoen aan de norm van het binden studieadvies. Meer dan de helft wist zelfs alle punten te behalen in het eerste jaar.
Het bindend studieadvies is ingevoerd om het studiesucces van studenten te verbeteren. Wie niet voldoet aan de norm, mag niet verder met de studie. In 2011-2012 waren bijna 3600 eerstejaars studenten begonnen aan een studie aan de Radboud Universiteit. 400 van hen stopten al in het eerste semester, vóór 1 maart, met de studie en kregen om die reden geen studieadvies. Bijna 500 studenten kregen aan het eind van het studiejaar een negatief bindend studieadvies; zij werden gedwongen te stoppen.
Daarmee ligt het aantal eerstejaars dat de studie vrijwillig of gedwongen beëindigt dit jaar tien procent hoger dan andere jaren. Maar omdat studiesucces in het eerste jaar in hoge mate voorspellend is voor de studievoortgang in de overige bachelorjaren, spreekt de universiteit de verwachting uit dat de studenten met een positief studieadvies vrijwel allemaal het bachelordiploma zullen behalen en dat daarmee de uitval in het tweede en derde jaar stevig zal dalen.
© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen