TILBURG - Sylvester Eijffinger, hoogleraar financiële economie aan de Universiteit van Tilburg vindt dat publieke en private instellingen meer moeten investeren in hoger onderwijs, onderzoek en ontwikkeling. Alleen zo kan Nederland zijn positie als kenniseconomie behouden. Dat meldt Universonline.nl.
"Nederland kan veel winnen in termen van productiviteit, kennisinvesteringen en vestigingsklimaat. Uitdagers worden nog steeds weinig gesteund; ondernemers investeren nog niet massaal in het opzetten van een eigen bedrijf", aldus Eijffinger.
Marktwerking moet daarom bepalen waar investeringen gedaan zullen worden. De overheid hoeft de sectoren waarin dat gebeurt niet te kiezen. De definitie van zogenaamde topsectoren heeft er alleen maar toe geleid dat de sectoren die het al goed doen, dat ook blijven. De uitdagers krijgen daardoor weinig kans zich te ontwikkelen.
De bezuinigingen in met name het hoger onderwijs zal waarschijnlijk voor een teruggang op onderwijs, onderzoek en ontwikkeling. De investeringen die wel gedaan worden, zijn met name in de ICT.
Bureaucratie en regelgeving zorgen voor een belemmering van ondernemerschap. Ook zijn de lonen volgens Eijffinger te hoog ten opzichte van de productiviteit. "Versoepeling van de regels op de arbeidsmarkt is noodzakelijk om de Nederlandse werknemer concurrerend te houden."
© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem