Twente is een regio van toptechniek en topwerkloosheid. Om dit te veranderen hebben ondernemers samen met overheden en het onderwijs een strategische langetermijnagenda opgesteld. Het Twente Board wil gerichter dan ooit inzetten op onderzoek, productie en ontwikkeling van hightech systemen en materialen, met Universiteit Twente als broedplaats. Dit meldt Trouw.
Twente heeft twee gezichten: één van geld, kennis en technologische ontwikkeling en één van laag- of ongeschoolde werkloosheid. Er zijn hard nieuwe banen nodig en het bedrijfsleven heeft de stormbal gehesen. Twente Board is een netwerk van veel ondernemers en enkele regiobestuurders dat deze zomer de eerste projecten uitwerkt in haar strijd tegen de werkloosheid.
Het economisch vliegwiel van Twente is de techniek, zo stelt Hans Kroeze die namens de werkgeversorganisatie VNO-NCW in de Twente Board zit. Het wemelt van de specialisten en technische bedrijven. Bedrijven als Aeronamics die net nog een grote order binnensleepte voor de nieuwe JSF-straaljagers, zijn hard nodig om het Bruto Regionaal Product van Twente te vergroten, legt Kroeze uit. "Innovatie is een van de weinige manieren voor Twente om autonoom meer geld te verdienen. Dat werkt als een economisch vliegwiel."
De 'Laan van Innovatie' is het hart van dit Twentse vliegwiel. De laan ligt aan de parkachtige campus van Universiteit Twente en huist het Kennispark Twente. Sinds 1984 ondersteunt de UT ondernemerschap bij studenten door middel van coaching, leningen, bedrijfsruimte, voorzieningen en netwerkevenementen. Honderden studenten van de Universiteit Twente en hogeschool Saxion starten jaarlijks een bedrijfje op het Kennispark Twente en er is zelfs nog plek voor nieuwbouw. Directeur van het kennispark Kees Eijkel zegt dat het park geen enkel probleem heeft om de 35.000 vierkante meter bedrijfsruimte te vullen. Kennispark Twente wil de kennis en ambities van studenten, wetenschappers en ondernemers verbinden. "Het is in feite economisch noaberschap", zegt Eijkel.
© Nationale Onderwijsgids