Normal_vrouw_bezorgd_ontslag564

Er moet meer aandacht komen voor sekseverschillen in het medisch onderwijs. In medische lesboeken is het mannenlichaam nog altijd de norm. De zorg voor vrouwen schiet hierdoor regelmatig te kort. Dit stelt hoogleraar Vrouwenstudies Medische Wetenschappen aan het Radboudumc, Toine Lagro-Janssen. Vandaag start de onderwijstour waarin alle universitair medische centra worden bezocht om te pleiten voor het erkennen van de verschillen tussen mannen en vrouwen in de gezondheidszorg. Dit meldt Metro. 

Het komende anderhalf jaar worden, in het kader van de onderwijstour, alle universitair medische centra bezocht door een onderzoeksteam van drie personen. Het team gaat in gesprek met decanen, onderwijsdirecteuren, bachelor- en mastercoördinatoren en studenten om te pleiten voor erkenning van de verschillen tussen mannen en vrouwen in de gezondheidszorg. De Alliantie Gender & Gezondheid organiseert de tour. De alliantie is een initiatief van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Women Inc.
 
Tijdens de tour wordt er voor gepleit dat er ook in medische lesboeken meer aandacht moet komen voor vrouwen. In het lesmateriaal wordt het mannenlichaam nog altijd als norm aangehouden, aldus Toine Lagro-Janssen. Uit onderzoek is echter al gebleken dat vrouwen vaak anders reageren op aandoeningen, geneesmiddelen, alcohol en behandelmethodes. “Juist daarom is het zonde dat dit vaak nog niet wordt meegenomen in het lesmateriaal van medische studenten”, vertelt Lagro-Janssen. Dit heeft gevolgen voor de kwaliteit van de zorg voor vrouwen. Lagro-Janssen: “Mede hierdoor blijft het bijvoorbeeld onderbelicht dat drankgebruik voor vrouwen schadelijker is dan voor mannen. Of dat vrouwen genoeg hebben aan een lagere dosering van een slaaptablet.” Volgens de hoogleraar is het essentieel dat er meer aandacht komt voor sekseverschillen in het medisch onderwijs. “Op die manier bereik je immers de artsen van de nabije toekomst.”
 
© Nationale Onderwijsgids