Nu het leenstelsel definitief is goed gekeurd, verwachten universiteiten in België dat meer Nederlandse studenten daar hun toevlucht zullen nemen. Door de afschaffing van de basisbeurs moeten studenten voortaan hun opleiding in het hoger onderwijs zelf bekostigen. In België is het collegegeld van universiteiten flink lager en ook het wonen is vaak stukken goedkoper. Nu al studeren zo'n 7600 Nederlandse studenten aan Vlaamse universiteiten. Vandaag overlegt minister Bussemaker van Onderwijs met de Belgische minister. Dit melden de NOS en het AD.
“We hebben het eerder gezien”, zegt Peter de Meyer van de Universiteit van Antwerpen. “Toen er een paar jaar geleden in Nederland werd nagedacht over de langstudeerboete zagen we ook honderden Nederlanders kom om geld te besparen”. Het collegegeld ligt in België rond de 900,- euro, ruim duizend euro lager dan in Nederland. Ook de huisvesting is veel goedkoper: voor 250,- tot 300,- euro per maand zijn al kamers te huur.
Antwerpen is veruit de meest populaire Vlaamse universiteitsstad voor Nederlandse studenten. Nu al komen zo'n tien procent van alle studenten in Antwerpen uit ons land. De Meyer vreest een capaciteitsprobleem als dat aantal straks verder zal toenemen. Ook andere universiteiten, zoals Leuven, zien meer Nederlandse studenten toestromen.
Vicerector Didier Pollefeyt van Leuven maakt zich zorgen: “Een grote instroom kan natuurlijk druk zetten op het Vlaamse financieringsmodel”. In België zijn de collegegelden zo laag doordat de overheid ervan uitgaat de kosten later terug te krijgen via de belasting. “De werkelijke kosten voor één jaar bedragen wel 8000 tot 9000 euro. Als ze zijn afgestudeerd zouden zie hier belasting gaan betalen, maar dan gaan ze weer naar Nederland”, zegt De Meyer.
© Nationale Onderwijsgids