Normal_woordenboek_engels

Nederland heeft straks geen goede ingenieur meer over als de Technische Universiteit (TU) Delft zich blijft focussen op Engelstalig onderwijs, zegt master student Technische Bestuurskunde, Diederik Kuipers. Hij is van mening dat masters en bachelors niet uitsluitend in het Engels gegeven moeten worden. Volgens de student komen promovendi daardoor moeilijker aan het werk binnen Nederlandse bedrijven. Dit meldt het AD.

“Er lijkt een blinde focus te liggen op verdere internationalisering, terwijl het overgrote deel van de buitenlandse studenten na hun opleiding het land weer verlaat. Hun economische waarde voor Nederland gaat verloren”, zegt Kuipers. Rector van de TU Karel Luyben is juist blij met de internationalisering op de universiteiten, omdat onderzoekers internationaal samenwerken en zo de beste mensen aan de universiteit kunnen worden gebonden. Uit onderzoek zou blijken dat internationale studenten Nederland veel opbrengen.

Kuipers zegt dat er nu al een tekort is aan plekken op een aantal faculteiten voor Nederlandse studenten, door alleen Engelse les te geven zal de campus nog verder vervreemd worden van de stad en potentiële werkgevers, benadrukt de student. Volgens Luyben is ook bij Nederlandse bedrijven de voertaal vaak Engels, omdat ze voor een internationale markt werken. Daar moeten studenten op voorbereid worden. “Bachelors mogen best in het Engels worden gegeven, maar alleen als er maatregelen liggen om meer internationaal talen na hun studie voor Nederland te behouden”, zegt Kuipers.

De TU biedt gratis Nederlandse les aan om buitenlandse studenten en promovendi te laten integreren. Volgens Maaike Boor, fractieleider van studentenraadspartij Lijst Bèta wordt de studiedruk te hoog voor de internationale studenten, omdat de Nederlandse lessen bovenop het reguliere programma komen. Daardoor is het een van de eerste lessen die ze laten vallen. Pieter Duisenberg, VVD-Kamerlid, wil Nederlandse les verplicht maken, zodat internationale studenten meer integreren en zich eerder thuis voelen in Nederland. 

© Nationale Onderwijsgids