(ANP) - Het is "bizar'' dat studenten hun OV-jaarkaart niet via internet kunnen stopzetten. Dat zegt studentenorganisatie ISO. De PvdA wil dat de OV-kaart voor studenten na hun studie automatisch wordt stopgezet. Nu moeten studenten dat zelf doen: één keer via internet en één keer via de automaat op het station. Als het niet goed gaat, krijgen ze een boete en dat is niet eerlijk, vindt PvdA-Tweede Kamerlid Mohammed Mohandis.
“Gaat er iets mis, vergeet je het of zit je in het buitenland dan volgen meteen hoge boetes. Het systeem is zo omslachtig dat het lijkt alsof het de bedoeling is dat studenten een boete krijgen. Ik wil dat hier een einde aan komt'', aldus Mohandis vrijdag. De voorgenomen verhoging van de boetes moet meteen van tafel. Vroeger werd de OV-kaart volgens hem ook automatisch stopgezet. Minister Bussemaker van Onderwijs zou ook liever zien dat de kaart automatisch stopt “maar dat is mede door de enorme grote groep studenten op het moment niet mogelijk''. Ze blijft zoeken naar oplossingen.
De Volkskrant meldde vrijdag dat 120.000 ex-studenten in 2014 en 2015 boetes moesten betalen, omdat ze hun ov-abonnement niet op tijd hadden stopgezet. De boete bedraagt 97 euro per halve maand. In totaal ging het om een bedrag van 56 miljoen euro, gemiddeld ongeveer 500 euro per student.
Sommige studenten waren vermoedelijk vergeten de reiskaart te annuleren, anderen hebben het mogelijk bewust gedaan om goedkoper te kunnen reizen. Het ISO denkt niet dat studenten massaal misbruik maken, maar dat ze "gewoon vergeten hun OV stop te zetten of niet weten hoe ze dit moeten doen''.