Begin dit jaar zijn twee nieuwe grootschalige onderzoeksprojecten van start gegaan binnen het Department of Data Science and Knowledge Engineering (DKE) van de Universiteit Maastricht. De projecten worden medegefinancierd door de Europese Unie in het kader van het Horizon 2020 programma. Het project brengt universiteiten, spelers uit de industrie en beleidsmakers op het gebied van innovatieve producten en het promoten van onderzoek samen, binnen de gezondheids- en onderwijs branches. Dat meldt Universiteit Maastricht.
MaTHiSiS (projectfinanciering in totaal 7,6 miljoen euro) is een project voor het ontwikkelen van nieuwe innovatieve leermiddelen, die de emotie van de leerling in de kern van het leerproces plaatst. Cutting edgelearning analytics en kunstmatige intelligentie technieken worden toegepast om gepersonaliseerd leren mogelijk te maken. MaTHiSis zal gebruik maken van robots, mobiele apparaten en interactieve schoolborden om zowel in het reguliere als speciaal- en beroepsonderwijs nieuwe leercontexten te ontwikkelen.
DKE zal binnen MaTHiSiS, een centrale rol spelen op het gebied van Computer Vision, Kunstmatige Intelligentie, Data Analyse en Serious Game ontwerp en zal samenwerken met achttien partners in dit EU project.
ICT4Life (projectfinanciering 3,4 miljoen euro), dit Horizon 2020 onderzoek en innovatieproject zal producten, instrumenten en slimme interfaces ontwikkelen voor zelfstandig wonende ouderen en hun verzorgers. Het project richt zich vooral op mensen met dementie, de ziekte van Alzheimer en Parkinson. De bijdrage van DKE bestaat vooral uit het werken aan slimme sensoren die in staat zijn om afwijkingen in het dagelijkse gedrag van ouderen op te sporen en slimme interfaces die hierover rapporteren of feedback geven aan artsen en familie. DKE is een van de negen Europese projectpartners in dit project.
© Nationale Onderwijsgids