Minister Bussemaker van Onderwijs wil dat door de overheid bekostigde onderwijsinstellingen transparanter zijn in hun geldstromen. Deze instellingen verstoren met hun activiteiten mogelijk de markt, waardoor private onderwijsinstellingen de dupe zijn. Dat blijkt uit antwoorden van de minister op Kamervragen van de VVD-fractie.
De VVD-fractie is van mening dat er een gelijk speelveld moet zijn tussen private en publiek bekostigde instellingen. Er is afgesproken dat publieke instellingen in hun activiteiten rekening houden met marktverstoring. Toch krijgt de VVD-fractie signalen dat dit niet het geval is. Zo zouden dat bekostigde scholen managementcursussen en leiderschapstrainingen (die niet onder de bekostigingsdoelstelling van de overheid vallen) aan particulieren aanbieden, maar daarbij de kosten niet op een juiste manier naar hun klanten doorberekenen.
Bussemaker laat weten dat marktverstoring moet worden voorkomen. De instelling moet zich zowel richting het ministerie als richting relevante stakeholders over de publieke en private geldstromen en activiteiten onder meer in het jaarverslag op transparante wijze verantwoorden. Volgens het rapport van de Inspectie van het Onderwijs ‘Private activiteiten van bekostigde instellingen’ hebben de bekostigde instellingen het voorkomen van marktverstoring in hun beleid en beheer in het vizier. “Wel ontbreekt het aan voldoende transparantie van en verantwoording over het beleid en beheer van instellingen ter zake”, schrijft Bussemaker.
Als een bekostigde instelling oneerlijk concurreert, zou eventueel een sanctie kunnen worden opgelegd.
© Nationale Onderwijsgids