Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) vraagt aan een internationaal wetenschappelijk tijdschrift om twee publicaties terug te trekken van een voormalig medewerker. In deze twee publicaties manipuleerde de wetenschapper (met) datasets, waardoor er valselijk bewijs is gecreëerd. De wetenschapper is al geruime tijd niet meer werkzaam bij het LUMC, maar werkt aan een buitenlandse universiteit. Het LUMC heeft de universiteit geïnformeerd. Dat meldt het medisch centrum.
De manipulatie kwam aan het licht nadat een promovendus een melding indiende. De publicaties gingen over zeer specifiek moleculair onderzoek en waren niet patiëntgerelateerd. Ze hebben dus niet geleid tot onveilige situaties voor patiënten.
Prof. dr. Pancras Hogendoorn, lid Raad van Bestuur en decaan van het LUMC zegt: “We betreuren het incident ten zeerste. Na een melding van een promovendus heeft het LUMC intern onderzoek verricht. In eerste instantie werd er geen sluitend bewijs gevonden. Tijdens een onderzoek bij het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit (LOWI) is nieuw feitenmateriaal over de inhoudelijke casus getoond. Daarop heeft het LUMC een nieuw onderzoek gestart. En hebben wij een andere conclusie getrokken. De uitkomst van het onderzoek toont nu duidelijk aan dat er door één medewerker bewust datasets gemanipuleerd zijn.”
“De promovendus die de manipulatie aan het licht bracht zijn we dankbaar”, zegt Hogendoorn. “Wetenschappelijke integriteit staat bij ons hoog in het vaandel. Ik vind het van wezenlijk belang om het vertrouwen van patiënten, onderzoekers en de maatschappij te verkrijgen en te behouden.”
Het LUMC hanteert integriteitcodes gebaseerd op de landelijke gedragscodes. Er is een vertrouwenspersoon voor vragen over integriteit. Verder is er een klachtencommissie die onderzoek doet naar klachten over mogelijke schending van de wetenschappelijke integriteit. Goed werkgeverschap is uiteraard ook van belang: iemand is onschuldig totdat het tegendeel bewezen wordt.
© Nationale Onderwijsgids