Twente Academy Young, de organisator van de maandelijkse XperimenTA science café’s voor kinderen, gaat een samenwerking aan met museum TwentseWelle. Tijdens de maandelijkse XperimenTA onderzoeksmiddagen gaan kinderen van 7 tot en met 12 jaar zelf op ontdekkingstocht. Door te ruiken, te zien, te horen, te proeven en te voelen komen de kinderen op een leuke en interactieve manier in aanraking met de verrassende wereld van wetenschap en technologie. Dat meldt Universiteit Twente.
Vanaf september wordt iedere maand XperimenTA georganiseerd en staat een ander thema centraal, geïnspireerd door een bèta, gamma of alfa wetenschapper. De middagen beginnen met een kinderlezing door een bevlogen wetenschapper, die de kinderen meeneemt in zijn onderzoeksthema. Vervolgens gaan de kinderen aan de hand van spannende experimenten het thema vanuit verschillende invalshoeken zelf verder onderzoeken. Zo hebben de kinderen tijdens de laatste XperimenTA middag van alles ontdekt rondom het thema licht. Ze hebben onder andere onderzocht uit welke kleuren licht bestaat en hoe ze licht kunnen afbuigen.
De XperimenTA middagen, voorheen Zabuki, worden sinds 2012 georganiseerd door Twente Academy Young, het Pre-U Wetenschapsknooppunt van de Universiteit Twente, en begeleid door studenten. Het Wetenschapsknooppunt heeft tot doel om kinderen van 4 tot en met 14 jaar, en hun leerkrachten en ouders, enthousiast te maken voor wetenschap en technologie. Dat doen ze door buitenschoolse activiteiten te organiseren, zoals de XperimenTA middagen, en ook door activiteiten op en met scholen te organiseren, door scholen te adviseren en te begeleiden en leerkrachten te professionaliseren. Hierbij worden inzichten over wetenschapseducatie en talentontwikkeling door de leerstoel Science Education and Talent Development (SETD) van Universiteit Twente vertaald naar de praktijk.
© Nationale Onderwijsgids