Normal_copyright_stockfreeimages_rolstoel_parkeerplaats

Het aandeel studenten met een functiebeperking blijft toenemen. Maar de opvang, begeleiding en facilitering van deze groep studenten schiet nog steeds op veel punten tekort. Dat geldt nog het sterkst voor de universitaire masteropleidingen. Dat staat in het jaarlijkse onderzoeksrapport Gebruikerstoets Studeren met een Handicap 2016. Dit meldt het Centrum Hoger Onderwijs Informatie (C.H.O.I).

Ruim 27.000 studenten gaven hun oordelen over de manier waarop hun opleiding rekening houdt met hun beperkingen en hen het studeren mogelijk maakt. Gemiddeld over het gehele hoger onderwijs bleef hun tevredenheid vergeleken met 2015 vrijwel gelijk. Dat betekent dat de eerder gesignaleerde onvrede niet is afgenomen. Volgens het rapport zijn tussen bachelor- en masterfase “nieuwe drempels voor studenten met een functiebeperking ontstaan”.

In een vergelijking tussen vakgebieden wordt het hoogste percentage studenten met een functiebeperking aangetroffen bij de agrarische, technische en kunstopleidingen. Zowel in het hbo als het wo is hun aandeel duidelijk lager in de sectoren recht en economie. Bij de economische opleidingen is deze groep studenten ook het meest ontevreden over de mate waarin voor hen het studeren mogelijk wordt gemaakt. Het meest positief zijn de hbo-studenten hierover in de sectoren techniek en landbouw. In het wo springt de sector landbouw er als voorheen uit met opvallend positieve oordelen.

Bij de universiteiten springt Wageningen er nog steeds gunstig uit. Vooral de Universiteit van Amsterdam scoort duidelijk lager. In het hbo staan Windesheim in Zwolle en Avans in Brabant weer bovenaan bij de grote hogescholen. Bij de middelgrote hogescholen zijn HZ University in Vlissingen en de NHTV in Breda de koplopers. Maar de echte uitblinkers zijn opnieuw te vinden bij de kleine hogescholen. Dit zijn twee particuliere scholen (TIO en IVA) en de kleine christelijke Driestar.

Het rapport met alle resultaten is beschikbaar op de website van C.H.O.I en van de opdrachtgever handicap + studie, het expertisecentrum voor studeren met een functiebeperking. De oordelen per universiteit en hogeschool komen begin november beschikbaar op www.handicap-studie.nl. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids