De vier technische universiteiten, verenigd in de 4TU Federatie, en de ondernemersorganisatie FME voor de technologische industrie hebben een pact ondertekend. De partijen willen zowel op korte als op lange termijn zorgen voor een betere aansluiting van technische opleidingen op de Nederlands industrie. Dit is nodig omdat Nederland haar toppositie in de wereld dreigt kwijt te raken door het nijpende tekort aan hoogopgeleide technici, aldus de ondertekenaars. Dit meldt 4TU Federatie.
Het probleem is niet dat te weinig studenten kiezen voor een technische opleiding. Uit cijfers van de VSNU blijkt dat dit jaar zo'n 6.450 studenten begonnen aan een technische studie, ruim 24 procent meer dan in 2012. De groei is echter zo groot dat universiteiten deze niet meer aankunnen. De pact-partijen doen dan ook een dringende oproep aan de politiek voor meer middelen. "Het kan niet zo zijn dat iemand die techniek wil studeren de kans loopt geconfronteerd te worden met een studentenstop, alleen omdat we te weinig middelen krijgen", zegt voorzitter Victor van der Chijs van 4TU.
In het pact vragen de FME en de universiteiten om een investering oplopend tot 450 miljoen euro per jaar in 2020. De technische universiteiten en het bedrijfsleven gaan zich bovendien gezamenlijk inzetten voor oplossingen van de knelpunten die ontstaan bij het toenemen van het aantal studenten. Zo zullen technologische bedrijven zowel ruimtes als docenten beschikbaar stellen. De universiteiten hebben 'industrial advisory boards' opgericht waarin mensen uit het bedrijfsleven betrokken worden en meedenken over de best mogelijke aansluiting van de opleidingen op de arbeidsmarkt.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids