De aanstellingen van promovendi zijn het afgelopen jaar verslechterd. Een op de zeven promovendi krijgt een ondermaats contract aangeboden, waarbij overwerk of doorwerken in eigen tijd onvermijdelijk wordt om de promotie af te ronden. Dat blijkt uit de Monitor Arbeidsvoorwaarden Promovendi 2016 dat het Promovendi Netwerk Nederland (PNN) zaterdag heeft gepresenteerd. Dit meldt PNN.
NOG
Dubieuze aanstellingen promovendi verder toegenomen
-Het percentage 'dubieuze' aanstellingen is toegenomen van 10,1 procent naar 14,2 procent ten opzichte van 2015. Contracten die korter dan vier jaar of verplicht parttime zijn, worden als dubieus bestempeld. Volgens het PNN is bij dergelijke contracten overwerk of doorwerken in eigen tijd onvermijdelijk om de promotie af te ronden. Van de promotieonderzoeken wordt maar een kwart binnen vier jaar afgerond.
Het PNN is teleurgesteld over de verslechtering, vooral omdat er door verschillende partijen verbetering was beloofd. ''We hopen dat we, samen met de universiteiten, nu wel een trendbreuk kunnen realiseren: de praktijk van promoveren in de ww kan echt niet", zegt PNN-voorzitter Rolf van Wegberg. Naast meer transparantie in vacatureteksten bepleit het PNN dat universiteiten een vierjarig fulltime contract als standaard hanteren bij het aanstellen van promovendi, zodat zij binnen de gestelde tijd hun promotieonderzoek kunnen afronden.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids