Studenten betalen vaak honderden euro's voor verplichte, commerciële toelatingstoetsen voor masterstudies aan de universiteit. Studentenorganisaties zoals de LSVb en het ISO krijgen veel klachten daarover. De Tweede Kamer wil af van deze “financiële drempels”. Dit melden RTL Nieuws en de LSVb.
NOG
'Maak verplichte toelatingstoets voor studie gratis'
-Uit een rapport van de Inspectie van het Onderwijs van december 2016 blijkt dat 225 masteropleidingen (32,7 procent) toelatingseisen aan studenten stellen. Een deel daarvan vraagt studenten om de resultaten van een taaltoets (zoals IELTS en TOEFL) of een specifieke kennistoets (zoals GMAT). Volgens Pieter Duisenberg, voorzitter van de Vereniging van Universiteiten (VSNU) zijn deze testen voor sommige studies noodzakelijk, om de kwaliteit van de studies te blijven waarborgen.
Maar studentenorganisaties krijgen veel klachten over de kosten van deze testen, zegt Rhea van der Dong van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Studenten zouden soms wel 1000 euro kwijt zijn aan testen en voorbereidende cursussen voordat ze een master kunnen gaan doen. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) roept daarom op om de verplichte toetsen gratis te maken voor de student. "Het is onrechtvaardig als sommige studenten wel hun toelating kunnen kopen en anderen niet." aldus Tariq Sewbaransingh, voorzitter van de LSVb.
Minister Engelshoven van Onderwijs is op dit moment in gesprek met de universiteiten omdat ze van deze financiële drempels af wil. Veel Kamerleden staan daarachter. De financiële drempels bevorderen de kansenongelijkheid van studenten.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids