Normal_microscoop__onderzoek__wetenschap__laboratorium

Lisa Becking en Sandra Khor Manickam -  twee vrouwelijke wetenschappers werkzaam in de life sciences – hebben een beurs ter waarde van 25.000 euro in ontvangst mogen nemen om een semester bij het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS) in Amsterdam te verblijven. De Nederlandse L’Oréal-UNESCO For Women in Science Beurzen zijn bedoeld om vrouwelijke wetenschappers, werkzaam op het gebied van de Life Sciences, in de periode 3 tot 8 jaar na hun promotie (niveau Veni/Vidi) vooruit te helpen in hun wetenschappelijke loopbaan en op deze manier bij te dragen aan de toename van het aantal vrouwelijke hoogleraren in Nederland. Dit meldt L’oréal Nederland.

 

In de wetenschap is de positie van vrouwen nog steeds ondermaats: slechts 29 procent van de onderzoekers wereldwijd is vrouw, 11 procent van de universitaire leidinggevende posities wordt bekleed door een vrouw en slechts 3 procent van de wetenschappelijke Nobelprijzen is toegekend aan een vrouw. In Nederland blijft het percentage vrouwen in de wetenschap steken op 24,5 procent, het laagste percentage in Europa.
 

Lisa Becking

Lisa Becking is Marien Bioloog aan de Universiteit Wageningen en doet onderzoek naar de impact van mens en milieu op koraal en maritiem leven. De bevindingen van expeditie naar Bird’s Head Seascape in West Papua, Indonesië, een van de meest gezonde riffen ter wereld, zal zij aan het NIAS gaan uitwerken. De biologische, maatschappelijke en economische implicaties van deze studie kunnen ons handvaten bieden voor toekomstig conservatiebeleid. 
 

Sandra Khor Manickam

Sandra Khor Manickam is historicus aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en onderzoekt de geschiedenis en de ontwikkeling van het concept ‘ras’ binnen de geneeskunde. Ras verwijst naar de genetische menselijke diversiteit, waarvoor gespecialiseerde medicijnen en behandelingen van toepassing kunnen zijn. Tegelijkertijd heeft 'ras' ook in de geneeskunde een controversiele lading, mede gevormd door het publieke debat. Met haar onderzoek hoopt Sandra het concept ‘ras’ in kaart te brengen en een nieuwe discussie te openen over de waarde in genetisch onderzoek.

 

Rising Talent Award – Jorinde van de Vis

Nieuw dit jaar zijn de Rising Talent Awards om de academische carrières van jonge vrouwelijke onderzoekers in Nederland te bevorderen. Deze nieuwe beurs zorgt ervoor dat ook jonge onderzoekers erkenning krijgen voor hun academische prestaties en toekomstpotentieel. De hoofdprijs van 3500 euro gaat dit jaar naar Jorinde van de Vis (1991) en Postdoc aan het DESY instituut Hamburg, voor haar onderzoek naar ‘Higgs dynamics in the early universe’.
 
Door: Nationale Onderwijsgids