weekoverzicht week 18 coronacrisis

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. De coronacrisis blijft ook het onderwijs parten spelen; basisscholen gaan weer open maar communiceren dit niet met de kinderopvang, studenten zien hun inkomenspositie snel verslechteren en als het goed is zullen er straks voldoende coronatesten zijn voor leraren en pedagogisch medewerkers.

Maandag: Koningsdag 2020

Op maandag was de Nationale Onderwijsgids gesloten in verband met Koningsdag, vanwege de coronacrisis omgedoopt tot Woningsdag. Het was een dag met digitale kleedjesmarkten, brieven van kinderen voor de koning en een nationale toost.
 

Dinsdag: Waarom stuurt Nederland kinderen naar school en houdt Duitsland ze juist binnen?

Volgens het RIVM verspreiden basisschoolkinderen het coronavirus nauwelijks. Het is dus veilig om de jongste generatie weer naar school te laten gaan. Het Duitse Robert Koch Institut (RKI) ziet in kinderen juist een belangrijke ‘vermenigvuldiger’ van het virus. Daarom mogen in Duitsland alleen de examenklassen in het voortgezet onderwijs vanaf 4 mei weer naar school, en daarnaast het laatste jaar van de basisschool. Volgens RIVM-woordvoerder Loes Hartman gaat het Duitse RKI met dezelfde hoeveelheid onderzoeksinformatie ervan uit dat het glas half leeg is, en het RIVM ziet het glas als halfvol.
 

Woensdag: oproep voor geldelijke compensatie studenten

Veel studenten zijn flexwerker en zitten al twee maanden zonder inkomsten. FNV Young & United en de LSVb hebben 1600 meldingen van studenten binnen bij wie het water inmiddels aan de lippen staat. "Hoe langer dit duurt, hoe groter de schade. We hebben het hier over geld dat eerste levensbehoeften als huur en boodschappen dekt. Het gaat om gemiddeld 530 euro per maand. Binnenkort valt de incasso voor de huur weer op de mat, een oplossing is dringend nodig", zegt Alex Tess Rutten, voorzitter van de LSVb.
 

Donderdag: Kan voortgezet onderwijs open na 1 juni? Kamer wil advies over mondkapjes in ov

Als de middelbare scholen op 1 juni weer open zouden mogen, wordt de druk op het openbaar vervoer groter. Minister Slob heeft daarom tijdens een Kamerdebat al aangegeven dat het mogelijk is dat niet alle middelbare scholen na 1 juni open gaan. De druk op het openbaar vervoer en de openbare ruimte is daarbij leidend. "Ik wil de verwachtingen temperen dat alles weer open gaat en iedereen weer naar het voortgezet onderwijs kan”, zei hij woensdag in een Kamerdebat. Wel wil het kabinet onderzoek naar het gebruik van mondkapjes in het ov. 
 

Vrijdag: Kinderopvang maakt zich zorgen: scholen houden zich niet aan afspraken

Over ruim een week gaan de basisscholen weer open, maar de kinderopvang is niet te spreken over de manier waarop veel scholen dat regelen. Volgens brancheorganisatie Kinderopvang (BK) en de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) zijn er veel scholen die maar halve dagen lesgeven, of die hun reguliere schooltijden ineens hebben veranderd. Daardoor kan het straks zijn dat de school al is afgelopen terwijl de buitenschoolse opvang nog niet is begonnen. De brancheorganisaties waarschuwen dat kinderen en ouders de dupe zullen zijn.
 

Bonus: Coronagezant: voldoende capaciteit om bij klachten leraren te testen

Er is voldoende capaciteit om vanaf 6 mei ook de leraren en medewerkers van de kinderdagverblijven en anderen die beroepsmatig met kinderen werken, te testen als zij klachten hebben. Dat heeft speciaal coronagezant Feike Sijbesma gezegd tijdens een briefing in de Tweede Kamer. Eind april ligt het aantal coronatesten op 6000 tot 7000 per dag. In mei zal dat uitkomen op 8000 per dag en daarmee kan worden voldaan aan het beleid.
 
Door: Nationale Onderwijsgids