Ruim 40 procent van de Nederlandse studenten denkt vanwege corona in de toekomst minder kans te hebben op een baan. Ook denken veel studenten dat corona een negatief effect heeft op hun toekomstige financiële situatie. Dit meldt StudeerSnel.nl naar aanleiding van onderzoek.
Uit het onderzoek van StudeerSnel onder ruim 500 studenten blijkt dat een groot deel van hen de eigen financiële toekomst negatief inschat. Maar liefst 46 procent denkt dat ze door corona later minder geld zal hebben. Maar ook de huidige financiële situatie van veel studenten heeft sinds de tweede coronagolf een flinke klap gekregen. Zo raakte een op de vijf studenten zijn (bij)baan kwijt. Maar liefst 27 procent zegt inmiddels spaargeld te moeten gebruiken. Ook heeft een deel van de studenten (ruim 15 procent) zijn studielening inmiddels opgehoogd en klopt bijna een op de tien aan bij zijn of haar ouders voor financiële ondersteuning.
Een neerwaartse spiraal
“Als de geldproblemen groot worden, veroorzaakt dat bij veel mensen een vorm van stress. Het vernauwt de blik, waardoor de kans bestaat dat je gaat piekeren in plaats van oplossingen bedenken en uitvoeren.” Dat zegt Milja Falentijn, arbeidspsycholoog. “Het kan daarnaast de studieresultaten beïnvloeden doordat je cognitieve capaciteiten afnemen, je kunt als het ware ‘dommer’ worden van stress vanwege geldzorgen. Dat leidt vaak tot vertragingen en minder goede studieresultaten. En dat kan weer leiden tot nog meer (studie)kosten. Zorg dus dat je met mensen praat over je (geld)zorgen. Zodat je je hart kunt luchten en samen oplossingen kunt bedenken. Een simpel gesprek kan al veel opluchten en inspiratie voor werk geven. Werk blijft veranderen en zal steeds sneller veranderen, dus het beste wat je nu kunt doen is tijdens deze crisis je flexibiliteit en veerkracht ontwikkelen.”
Verschuivingen in aanbod van bijbaantjes
YoungCapital merkt dat veel jongeren het nastreven van hun droom(bij)baan op dit moment even laten voor wat het is. Daar zijn er op dit moment namelijk te weinig van. In plaats daarvan gaan ze op zoek naar een baan waarbij de uren misschien wat minder flexibel zijn en het product misschien iets minder goed bij ze past, maar waarmee ze nu wel geld kunnen verdienen. Want dat blijft toch voor bijna iedere jongere de belangrijkste reden om te gaan werken.
Door: Nationale Onderwijsgids