Rotterdamse ijsmagnaat laat ruim 2,5 miljoen euro na aan Erasmus Trustfonds

IJsfabrikant Pieter Dedert laat ruim 2,5 miljoen euro na aan de Stichting Erasmus Trustfonds, het steunfonds van de Rotterdamse universiteit. Met deze gift kan tot in lengte van dagen geld worden besteed aan kankeronderzoek aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Dit meldt de Erasmus Universiteit Rotterdam.

De Rotterdamse ijsmagnaat is in 2019 op 99-jarige leeftijd overleden. Vanwege de tijd die gemoeid is met de afwikkeling van een nalatenschap kan het Erasmus Trustfonds nu pas bekend maken dat hij een groot deel van zijn vermogen heeft nagelaten aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. De erfenis is ondergebracht in het Pieter Dedert Fonds, een fonds op naam met het idee dat met het rendement op zijn vermogen eeuwigdurend kankeronderzoek kan worden ondersteund aan een van de grootste en bekendste instellingen van Europa op dit terrein. Zijn vrouw Adrie is in 1994 aan kanker overleden. Pieter Dedert ligt begraven op Charloise Lagedijk in Rotterdam bij zijn vrouw. De begraafplaats ligt op een kwartier fietsen van de plek waar het ijsavontuur voor hem en zijn broer allemaal begon.

Kankeronderzoek

Omdat het paar geen kinderen had, hadden ze besloten dat de langstlevende van de twee zou bepalen waar hun vermogen naartoe zou gaan. Pieter Dedert legde vast dat het naar vier goede doelen, waarvan drie in Rotterdam, zou gaan ook al woonde hij 45 jaar in België. Zijn vermogen komt vooral ten goede aan kankeronderzoek.

IJsfabriek 

Pieter en zijn broer erfden als jonge jongens de banketbakkerij die hun vader Willem Dedert in 1918 had opgericht aan de Katendrechtse Lagedijk in Rotterdam-Charlois. Zij wisten het bedrijf tijdens de crisisjaren en de Tweede Wereldoorlog gaande te houden, ook al kwamen ze net van de lagere school. Door een lichte daling van de verkoopcijfers, besloten ze om in de avonduren op kleine schaal ijslolly's te produceren. Dederts credo was: 'Juist in een tijd van lichte achteruitgang moet je zakendoen.' Dit idee kwam zodanig goed van de grond dat ze besloten de productie de vriescapaciteit flink uit te breiden. Uiteindelijk verplaatsten zij hun bedrijf naar Roermond, omdat het voordeliger was om daar een ijsfabriek te bouwen. Dedert IJs bestaat nog steeds en produceert water- en vruchtenijsjes. Voor supermarktketens doen ze dat ook onder private label, maar de fabriek is ook in touw voor ijsfabrikanten die hun productie deels uitbesteden.

Dubbellikkers 

Na een studiereis naar de Verenigde Staten begonnen de broers in Nederland met de productie van de ijslolly's op twee stokjes die ze in Amerika hadden ontdekt. In zijn familie worden deze ijsjes op basis van limonadesiroop nog altijd liefkozend de 'dubbellikkers' of 'limlolly's van Oom Piet' genoemd.

Door: Nationale Onderwijsgids 
Beeld: Erasmus Universiteit Rotterdam