Een kwart van de volwassenen heeft in het afgelopen jaar een psychische aandoening gehad. Het aantal volwassenen met een angststoornis, depressieve stoornis of stoornis in het gebruik van drugs of alcohol is in de afgelopen twaalf jaar sterk gestegen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Trimbos-instituut. Dat meldt Medicalfacts.
Er is vooral een sterke stijging onder jongvolwassenen en studenten. Toenemende maatschappelijke zorgen of prestatiedruk zouden daarvan de oorzaak kunnen zijn. Er is ook een stijging te zien bij mensen die in een stad wonen, maar wat de oorzaak of het gevolg daarvan is is nog onduidelijk.
Coronapandemie
De coronapandemie lijkt geen grote invloed te hebben op de toename van psychische aandoeningen. Uit het onderzoek blijkt dat het aandeel volwassenen met een psychische aandoening gelijk is gebleven tijdens de pandemie.
Somberheid en angst
Uit een eerdere studie van het VUmc naar de effecten van COVID-19 op de psychische gezondheid van mensen was wel te zien dat de pandemie een tijdelijke toename van gevoelens van somberheid en angst veroorzaakte. Het had echter geen invloed op de klinische diagnoses van psychische aandoeningen.
Daarnaast blijkt ook dat in vergelijking met eerder verzamelde data binnen het onderzoek dat de stijging in het aandeel psychische aandoeningen al ver voor de pandemie was begonnen.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk