Op de Erasmus Universiteit vindt vandaag de condoomcampagne plaats

AHF Nederland, de Nederlandse tak van de AIDS Healthcare Foundation, maakt vandaag het programma bekend van de Internationale Condoomdag ( ICD ) 2023. ICD is een traditie van AIDS Healthcare Foundation ( AHF ) en staat bekend om opvallende evenementen waar het allemaal draait om ‘Safer is Sexy'. Op de campus van de Erasmus Universiteit Rotterdam vindt vandaag, in samenwerking met o.a. Erasmus Pride, de condoomcampagne plaats en later op de dag een receptie en community evenement met diverse partners uit Rotterdam. Dat meldt de Aids Healthcare Foundation. 

Pleiten voor het gebruik van condooms is belangrijker dan ooit. Dagelijks worden er wereldwijd niet alleen meer dan één miljoen seksueel overdraagbare infecties opgelopen, maar faalde de wereld in 2021 ernstig als het ging om het behalen van de hiv-preventiedoelstellingen. We kunnen het tij echter keren door ervoor te zorgen dat mensen overal ter wereld toegang hebben tot condooms. Waar ze ook wonen - condooms blijven immers de goedkoopste manier om hiv, andere soa's en ongeplande zwangerschappen te voorkomen.

Educatie over veilige seks 

AHF organiseert in 45 landen ICD-evenementen met het thema 'Safer is Sexy'. Op deze manier wil AHF het belang van condooms benadrukken en mensen helpen om hun gezondheid in eigen handen te nemen door middel van educatie over veilige seks en het uitdelen van gratis condooms.

HIV 

"Wereldwijd is er een alarmerende toename van het aantal gevallen met een seksueel overdraagbare infectie, vooral in de context van HIV pre-exposure prophylaxis (PrEP), en ook onder jongeren. Dit vraagt om dringende aandacht voor het belang (en gebruik) van condooms. Condooms zijn en blijven de 'gouden norm' als het gaat om preventie van seksueel overdraagbare infecties. Daarbij is het belangrijk dat we manieren bedenken waarop condooms algeheel geaccepteerd, sexy en leuk worden, bijvoorbeeld met de condoomemoji van AHF", zegt dr. Oladipupo Shobowale, Country Program Manager van AHF Nederland.

Condoomgebruik heeft de wereldwijde aanpak van hiv/aids aanzienlijk beïnvloed: sinds 1990 zijn er ongeveer 117 miljoen nieuwe hiv-besmettingen voorkomen, waarvan ongeveer de helft in Sub-Sahara Afrika en meer dan een derde in Azië en landen in rond de Grote Oceaan. Toch hebben miljoenen mensen over de hele wereld vanwege verschillende redenen nog altijd geen toegang tot condooms.

Condoomtekorten 

"Mensen willen graag de mogelijkheid hebben om hiv, andere soa's en ongeplande zwangerschappen te voorkomen, maar dat wordt een grote uitdaging als er op grote schaal sprake blijft van condoomtekorten, hoge belastingen en onbetaalbare prijzen," zegt Terri Ford, AHF Chief of Global Advocacy and Policy. "Bij AHF staan condooms en soa-preventie bovenaan de prioriteitenlijst om ondanks de vele obstakels mensen in 45 verschillende landen toch toegang tot condooms te bieden. We moedigen daarom iedereen aan om op Internationale Condoomdag een 'Safer is Sexy'-evenement bij hem of haar in de buurt te bezoeken en ons zo te helpen om veilige seks te promoten!"

Door: Nationale Onderwijsgids