Wetenschappers hebben ontdekt dat een massa-uitsterving van zo’n 260 miljoen jaar geleden niet uit één, maar uit twee rampen heeft bestaan. Tussen beide gebeurtenissen zat een kleine drie miljoen jaar. Dat meldt NU.nl.
De massale uitsterving vond plaats rond de overgang van het tijdperk perm naar het tijdperk trias. In die periode werd de wereld sowieso geteisterd door vulkaanuitbarstingen. De grootste massa-uitsterving vond plaats zo’n 252 miljoen jaar geleden. Toen kwam naar schatting 90 procent van alle zeedieren en 70 procent van alle landdieren om het leven.
Dionosaurussen
In die periode leefden er dinosaurussen op aarde. Zij kregen zo’n 260 miljoen jaar geleden te maken met een massa-uitsterving. Ook daar was vulkanisme de oorzaak van.
Geen zuurstof meer in zeewater
Een team onderzoekers heeft zeemonsters uit de Zuid-Chinese Zee gehaald en geanalyseerd. Daarbij kon worden aangetoond dat er niet één, maar twee momenten waren waarop het zeewater geen zuurstof meer bevatte. Die momenten konden de wetenschappers herleiden naar 259 en 262 miljoen jaar geleden.
Opwarming van de aarde
Onderzoekers willen met deze bevindingen de gevolgen van de opwarming van de aarde leren voorspellen. Ook tijdens het tijdperk perm werd de aarde warmer en nam het zuurstofgehalte in oceanen af.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk