Universiteit Utrecht tekent voor zonneveld bij A12 in Bunnik

De Universiteit Utrecht (UU) wil in 2030 CO2-neutraal zijn. Verduurzaming kan voor een deel met zonne-energie. De meeste gebouwen zijn daarom voorzien van zonnepanelen. Om grote stappen te kunnen maken zijn ook grotere veldopstellingen van zonnepanelen nodig. Deze passen fysiek niet in het Utrecht Science Park (USP). Daarom tekende de UU vandaag een overeenkomst met zonneparkontwikkelaar IX Zon voor de rechten om 50 procent van een groot zonneveld in Bunnik te bouwen en 30 jaar te exploiteren. Dat meldt de Universiteit van Utrecht.

De energievoorziening van de UU beslaat 65 procent van de totale CO2-voetafdruk van de universiteit. "Verduurzaming kan voor een deel met zonne-energie: zo zijn er al veel zonnepanelen op daken en carports aangebracht. De universiteit gaat serieus om met het reduceren van onze CO2-uitstoot", aldus Margot van der Starre, vicevoorzitter van het College van Bestuur. "Daar doen we alles aan en daar hoort ook het zoeken naar oplossingen buiten de campus bij. Het zonneveld in Bunnik is zo’n oplossing. Een kans die we daarom met beide handen aangrijpen."

Ready to build zonnepark 

Zonneparkontwikkelaar IX Zon biedt na vier jaar ontwikkeling een ready to build zonnepark aan op ruim twee kilometer afstand van het USP. Dit zonnepark kan via een directe verbinding worden aangesloten op het elektriciteitsnetwerk van het USP. Daarmee wordt een financieel interessante zonne-energieproductie-installatie toegevoegd aan de duurzame energieproductie van de UU, vergelijkbaar met een zonnepark ontwikkeld op eigen terrein. Hiermee stijgt het aandeel eigen zonne-energie in één stap van ca. 3 procent naar ca. 20 procent van de huidige elektriciteitsvraag van de UU.

Minder afhankelijk van gas 

Er is berekend dat het UU-deel van de zonneweide circa 8 miljoen kilowattuur per jaar opwekt. "Dit betekent dat we ook aanzienlijk minder afhankelijk worden van onze warmtekrachtcentrale voor het opwekken van stroom. En dus minder gas nodig hebben", laat Van der Starre weten.

Tamara Luiken, studentlid van de commissie Financiën, Huisvesting, ICT en Duurzaamheid in de Universiteitsraad, heeft zich de afgelopen tijd samen met collega’s hard gemaakt voor het zonneveld: "We zijn ontzettend blij met deze ontwikkeling. Binnen de duurzame ambities van de UU is dit zonneveld een mooie stap vooruit."

Zonnepanelen 

Bij de exploitatie zal worden samengewerkt met de Energie Coöperatie Bunnik (ECB). De Universiteit Utrecht gaat zelf zonnepanelen plaatsen op het terrein. Hoeveel dat er worden, is afhankelijk van het formaat zonnepaneel dat gekozen wordt.

Door: Nationale Onderwijsgids