Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat er in de wet geregeld moet worden dat een minimum-stagevergoeding straks verplicht is. De Tweede Kamer sprak al een tijd geleden met de onderwijsministers over de onderwijsbegroting voor 2024. Ook wil de Kamer dat ze het continurooster bespreken en er komt een onderzoek naar het afschaffen van de ouderbijdrage. Dat meldt Ouders & Onderwijs.
Veel studenten krijgen op dit moment geen stagevergoeding. Zo’n 16 procent van de mbo-studenten en 44 procent van de hbo- en wo-studenten ontvangt geen stagevergoeding. Kamerlid Luc Stultiens (GroenLinks-PvdA) diende daarom een motie in samen met Doğukan Ergin van DENK. Zij willen dat de ministers kijken of het mogelijk is dat er in de wet vastgelegd kan worden dat er een minimum vergoeding komt voor stagiaires.
Eerlijkere stagevergoeding
De Tweede Kamer vroeg in het verleden al aan de ministers om betere afspraken te maken over een eerlijkere stagevergoeding en daarin studentenvakbonden, scholen en werkgevers te betrekken. Nu deze stap is gezet, betekent dat nog niet dat er nu meteen een stagevergoeding komt voor alle studenten. Het is wel de juiste stap voor een eerlijke beloning voor alle studenten.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk