Studenten bouwen tiny house vanwege gebrek aan studentenkamers

Voor studenten is het lastig om een kamer te vinden in de plaats waar ze gaan studeren. Dat komt vanwege de krapte op de kamermarkt. Twee eerstejaars uit Nijmegen besloten daarom om zelf een woning te bouwen. Dat meldt Omroep Gelderland.

Sebastiaan uit Eefde en Dorian uit Toldijk maakten een tiny house van een oude zeecontainer. Het voordeel van deze woning is dat ze deze overal kunnen neerzetten. Er zitten namelijk wielen onder de woning.

Nu zijn ze op zoek naar een staanplaats. Afgelopen week plaatsten ze een oproep op Facebook. Deze is inmiddels al tweeduizend keer gedeeld, geeft Sebastiaan aan. Helaas zit de gouden tip er nog niet bij. “Veel mensen die reageerden zijn nu met vakantie. Die kunnen we pas over een aantal weken benaderen, maar ik denk dat het wel goedkomt”, aldus Sebastiaan.

Studies 

De studies van de twee heren starten op 2 september. Biologie is de studie waar Sebastiaan aan begint. Dorian start met vaktherapie. Alleen een keuken mist nog in de zeecontainer, maar deze halen ze maandag 5 augustus op. Dan is het tiny house helemaal af.

Woningnood 

Een woordvoerder van Stichting Studenten Huisvesting Nijmegen (SSH&) kan niet zeggen hoe groot de woningnood onder studenten in Nijmegen is. “Dat weten we pas eind september.”

Actie

Studentenvakbond AKKU trok in oktober 2023 al aan de bel. Op dat moment sliepen er meerdere studenten in een gebouw van de Radboud Universiteit. AKKU protesteerde op die manier tegen de woningnood. Als er niet wordt ingegrepen dreigt er in 2030 een tekort van zo’n 3000 studentenwoningen in Nijmegen.

SSH& gaat ervoor zorgen dat er meer studentenwoningen bijkomen in Nijmegen. Op de Radboudcampus zijn er tijdelijk 150 studentenwoningen geplaatst. SSH& en woningcorporaties Portaal, Talis en Woonwaarts werken op de Nieuwe Dukenburgseweg aan 7 gebouwen met zo’n 500 woningen. Het laatste studentencomplex telt zo’n 79 studio’s van 20 vierkante meter.

Klachten over kamernood 

Landelijke studentenvakbond LSVb krijgt al het hele jaar door klachten binnen over kamernood, zo vertelt een woordvoerder. “Veel studenten zullen geen kamer kunnen vinden, maar we doen ons best om iedereen te helpen. We raden iedereen aan om op Facebook te kijken en je aan te melden bij corporaties. Kijk ook vooral op de website Kamernet.nl.”  

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk