Internationale studenten in Nederland lopen hoger risico op fietsongeluk

In september is het academische jaar in Nederland weer van start gegaan, en dat betekent dat ook een nieuwe lichting studenten aan hun studie begint. Onder hen bevindt zich een groeiende groep internationale studenten. Volgens cijfers van het CBS uit 2023 vormen internationale studenten ongeveer 15 procent van alle hbo- en universiteitsstudenten in Nederland. Voor deze internationale studenten betekent, zo blijkt uit het onderzoek van TeamAlert, dat ze een aanzienlijk hoger risico lopen op verkeersongelukken dan Nederlandse studenten, terwijl ze zich wel veiliger gedragen in het verkeer. Dat meldt TeamAlert.

In reactie op de toenemende aantallen internationale studenten heeft TeamAlert een onderzoek uitgevoerd om meer inzicht te krijgen in het verkeersgedrag en de ervaringen van deze groep. In totaal vulden 1513 studenten, zowel internationale als Nederlandse, een vragenlijst in.

Risicovol gedrag 

Uit het onderzoek blijkt dat, hoewel Nederlandse studenten vaker risicovol gedrag vertonen in het verkeer—zoals het rijden door rood licht of fietsen onder invloed van alcohol—internationale studenten vaker bijna-ongelukken meemaken. Gedragsonderzoeker Benthe Schuurman van TeamAlert legt uit: “Internationale studenten doen hun best om veilig van A naar B te komen, maar missen simpelweg de ervaring die Nederlandse studenten hebben. Slechts 6 procent van de internationale studenten gebruikte dagelijks de fiets in hun land van herkomst.” Het gebrek aan fietservaring en kennis van de Nederlandse verkeersregels leidt soms tot onzekerheid en onvoorspelbaar gedrag, wat gevaarlijke situaties kan veroorzaken.

Enthousiast over fietsen in Nederland 

Internationale studenten zijn, ondanks hun aanpassingsproblemen, enthousiast over het fietsen in Nederland. Ze beschrijven het Nederlandse fietsverkeer vaak als een "georganiseerde chaos" die in het begin spannend en stressvol kan zijn. Toch waarderen ze al snel de vrijheid, de uitgebreide fietsinfrastructuur en het gemak waarmee ze zich kunnen verplaatsen.

Betere voorbereiding noodzakelijk 

TeamAlert benadrukt dat het belangrijk is om internationale studenten beter voor te bereiden op de verkeerssituatie in Nederland. “Op dit moment ontbreekt er concrete praktische en theoretische informatie over het Nederlandse verkeer voor internationale studenten. In samenwerking met universiteiten en hogescholen zouden korte lessen of oefenmomenten tijdens de introductieweken kunnen helpen om hen veiliger te laten deelnemen aan het verkeer,” stelt onderzoeker Benthe Schuurman voor. Met de juiste voorbereiding kunnen internationale studenten niet alleen genieten van het fietsen, maar zich ook veiliger bewegen in het drukke Nederlandse verkeer.

TeamAlert gaat graag de samenwerking aan met scholen, universiteiten en kennispartners om deze aanbevelingen effectief te implementeren en de bewustwording te vergroten onder internationale studenten.

Door: Nationale Onderwijsgids