Studenten voeren lokaal actie voor hogere basisbeurs

Studenten hebben vandaag in meerdere onderwijsinstellingen door het land actiegevoerd voor het verhogen van de basisbeurs. Er zijn meerdere banners opgetuigd met de slogan “Goed onderwijs begint bij een eerlijke basisbeurs”. De studenten organiseerden deze acties in aanloop naar het protest van de Landelijke Studentenvakbond(LSVb) van 18 oktober in Den Haag. Dat meldt de LSVb.

Met roze banners vroegen de studenten vandaag aandacht voor hun financiële positie. Onlangs publiceerde het Nibud dat uitwonende studenten er gemiddeld met 6.6 procent op achteruit gaan qua koopkracht. Dit komt niet alleen door het vervallen van de koopkrachtmaatregel, maar ook door de prijsstijgingen in de huur en levensonderhoud. “De basisbeurs was ooit bedoeld om alle studenten een ‘basis’ te bieden waarmee ze hun aandacht konden vestigen op studeren. Nu komt de basisbeurs niet eens in de buurt van de gemiddelde huurprijs, en dat terwijl veel studenten geen recht hebben op huurtoeslag”, stelt Abdelkader Karbache, voorzitter van de LSVb.

Basisbeurs en langstudeerboete 

Niet alleen de hoogte van de basisbeurs houdt de studenten bezig, ze voeren de komende tijd ook fel actie tegen de aangekondigde langstudeerboete. “Studenten in Nederland werken het meeste naast hun opleiding van alle studenten in Europa. 88 procent van de studenten werkt gemiddeld 15 uur naast hun opleidin”, zegt Karbache, “Het is dan niet gek dat studenten uitlopen, we komen anders gewoon niet rond! Studenten lopen niet uit omdat ze willen, maar omdat ze moeten. Als je als overheid wilt dat studenten sneller afstuderen moet je ze juist financieel steunen, in plaats van ons een onbetaalbare boete van 3000 euro op te leggen."

De LSVb organiseert op 18 oktober om 12.00 uur in Den Haag een protest tegen de langstudeerboete, maar ook voor het verhogen van de basisbeurs: ”We hopen dat politici zien dat het niet alleen genoeg is om desastreus beleid tegen te houden, maar dat als ze willen investeren in de toekomst, ze de financiële positie van studenten structureel moeten verbeteren. Daarom staan we die dag met zoveel mogelijk studenten op de Koekamp."

Door: Nationale Onderwijsgids